A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ferenc pápa megbízottja szerint van esély a békére Ukrajnában

Az egyházfő nem nyugszik bele a háborúba, az általa indított misszió béketervvé változott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 12. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa nem nyugszik bele a háborúba, az általa indított misszió béketervvé változott – mondta el Matteo Zuppi bíboros, a Ferenc pápa indította békekezdeményezés megbízottja egy nyilvános sajtóbeszélgetésen Bolognában vasárnap este. A bíboros szerint hinnünk kell a békében Ukrajnában, és akarnunk kell az elérését. Matteo Zuppi úgy vélte, a kulcskérdés az igazságos béke elérése.

Igazságosság nélkül a béke nem lenne tartós, és veszélyesnek bizonyulhat. Béke nélkül az igazságosság viszont igazságtalansággá válna. Mindent meg kell tenni, hogy a béke és az igazságosság visszatérjen Ukrajnába

– mondta a bíboros. Matteo Zuppi első alkalommal beszélt a nyilvánosság előtt a pápai békemisszióról. A bíboros a La Repubblica napilap bolognai közönségtalálkozóján vett részt egy beszélgetésen. Ferenc pápa május végén bízta meg Matteo Zuppi bíborost, az olasz püspöki kar elnökét, hogy vezesse azt a békemissziót, amellyel a katolikus egyházfő megpróbálja elősegíteni az ukrajnai konfliktus lezárását. A pápai küldött első állomása június 5-én Kijev volt, ahol megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij elnökkel, valamint Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztossal. Ellátogatott a Kijev melletti Bucsába, ahol az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok tavaly áprilisban mintegy 400 civilt gyilkoltak meg. A bíboros felkereste azt a bucsai templomot, ahol az ukránok által háborús bűntettnek minősített gyilkosságokat dokumentálták.

A bíboros most Bolognában hangsúlyozta: a misszió, amelyet a pápa rábízott, „valódi közvetítéssé, béketervvé változott”. Hozzátette, Ferenc pápa nem nyugszik bele a háborúba, nem fogadja el a háborús logikát. Kifejtette, a katolikus egyházfő „fel akarja mérni, van-e lehetőség minden [feltétel] teljesítésére annak érdekében, hogy ne haljanak meg többen, a vitás kérdéseket békés úton oldják meg, és ne fegyverekkel”

Zuppi bíboros őrültségnek nevezte az atomfegyverek esetleges bevetését. A pápa kezdeményezte békemisszió nem rejt „semmilyen diplomáciai mesterkedést, ellenkezőleg: teljes figyelmet akarunk tanúsítani annak érdekében, hogy véget lehessen vetni ennek az óriási tragédiának” – fejtette ki Matteo Zuppi. Megjegyezte, a nemzetközi közösség munkájával párhuzamosan az egyház humanitárius téren vállalhat feladatot.

Ami a békemisszió második állomását, Moszkvát illeti, Zuppi bíboros kijelentette, hogy az első kapcsolatfelvétel az orosz ortodox egyházzal lesz, és az orosz kormány is érdeklődést mutat a pápai kezdeményezés iránt.

Borítókép: Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, az olasz püspöki kar elnöke misét celebrál a vatikáni Szent Péter-bazilikában az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 77. közgyűlése résztvevői előtt, 2023. május 25-én (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.