Figyelmen kívül hagyta a korábbi biztonsági figyelmeztetéseket az OceanGate vezetője

A Titan búvárhajó biztonságára vonatkozó figyelmeztetéseket a cég vezérigazgatója többször is elutasította a nyilvánosságra került levelezések szerint.

Gábor Márton
2023. 06. 23. 21:18
US Coast Guard continues to search for missing submersible with tourists visiting Titanic
epa10706580 A handout photo made available by the US Coast Guard showing Coast Guard Air Station Elizabeth City, North Carolina crewmembers aboard an HC-130 Hercules airplane aid in the search for the 21-foot submersible, Titan, approximately 900 miles East of Cape Cod in Boston, Massachusetts, USA, 21 June 2023 (issued 22 June 2023). The United States Coast Guard, along with Canadian authorities, is searching the ocean depths for a submersible with Ocean Gate Expeditions, carrying tourists visiting the Titanic wreckage, 900 miles (1500 km) off the coast of Cape Cod, that lost contact on 18 June 2023. EPA/PETTY OFFICER 1ST CLASS AMBER HOWIE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: PETTY OFFICER 1ST CLASS AMBER HOWIE HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóinformációk szerint Rob McCallum, az EYOS Expeditions expedíciós szolgáltató alapítója közölte az OceanGate vezérigazgatójával, Stockton Rush-sal, hogy potenciálisan veszélybe sodorja ügyfeleit, és felszólította őt, hogy hagyjon fel a tengeralattjáró használatával, amíg azt egy független testület át nem vizsgálja.

Rush azt válaszolta, hogy

belefáradtam azokba az iparági szereplőkbe, akik biztonsági érvvel próbálják megállítani az innovációt.

A feszült szóváltásnak azután lett vége, hogy az OceanGate ügyvédei jogi lépésekkel fenyegetőztek.

Úgy gondolom, hogy Ön potenciálisan veszélyes helyzetbe sodorja magát és ügyfeleit

 – írta az OceanGate főnökének 2018 márciusában. Az üzenetekben Rush azt írta, hogy

túl gyakran hallottuk már az alaptalan kiáltásokat, hogy meg fogtok ölni valakit. Ezt komoly személyes sértésnek veszem.

McCallum a BBC-nek elmondta, hogy többször sürgette a céget, hogy kérjen tanúsítványt a Titanra, mielőtt kereskedelmi túrákra használná. A hajót ugyanis soha nem minősítették vagy osztályozták.

Amíg a tengeralattjáró nincs osztályozva, tesztelve és bizonyítva, addig nem szabad kereskedelmi mélymerülésekre használni. Arra kérem Önöket, hogy a tesztelés és a tengeri próbák során minden gondossággal járjanak el, és legyenek nagyon-nagyon konzervatívak. Bármennyire is értékelem a vállalkozói szellemet és az innovációt, Önök potenciálisan egy egész iparágat tesznek kockára

 – írta McCallum az egyik e-mailben. Néhány nappal későbbi válaszában Rush megvédte vállalkozását és megbízólevelét. Azt mondta, hogy az OceanGate mérnöki tevékenységre összpontosító, innovatív megközelítése szembemegy a tengeralattjárókkal kapcsolatos ortodoxiával, de ez az innováció természete.

 

Borítókép: Az Egyesült Államok parti őrségének egy tagja egy HC-130 Hercules repülőgép fedélzetén segíti a keresést.(Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.