Figyelmeztették az olasz miniszterelnököt az afrikai emberkereskedők

Özönlenek az illegális bevándorlók Olaszországba, augusztusig szinte minden hely elkelt a csónakokban.

2023. 06. 20. 16:36
Catania, 2023. április 12. Több száz migránssal a fedélzetén érkezik egy hajó a szicíliai Catania kikötõjébe 2023. április 12-én. Az olasz belügyminisztérium szerint 2023-ban már több mint 28 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez több mint négyszerese az elõzõ év azonos idõszakában regisztrált mintegy 6900 menedékkérõnek. A növekvõ migrációs nyomás hatására az olasz kormány április 11-én hat hónapos országos szükségállapotot hirdetett ki. MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino Fotó: Orietta Scardino
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan arra számítani lehetett, a nyári hónapokban özönlenek az illegális bevándorlók Olaszországba, ugyanis a kedvező időjárás nyomán jelentősen megemelkedett a Földközi-tengeren átkelők száma. A Rai News olasz televíziócsatorna közlése szerint a hétvégén 48 óra leforgása alatt közel 1300-an érkeztek az olasz partokra.

Az éjszaka is tizenkét, Tunéziából induló migránshajó kötött ki, 700 bevándorlóval a fedélzetén: Burkina Fasóból, Kamerunból, Maliból, Nigériából, Szudánból, Togóból és Ghánából származó bevándorlók érkeztek az olasz partokra.

Az utasok arról számoltak be, hogy 1000–3000 tunéziai dinárt (300–900 eurót) fizettek a Földközi-tengeren való átkelésért az emberkereskedőknek. Lampedusa befogadótábora viszont újra zsúfolásig megtelt: 1200-an tartózkodnak a 400 fő befogadására alkalmas létesítményben. Az újonnan érkezetteket folyamatosan szállítják hajókkal a félsziget belsejében kialakított hotspotokba, hogy tehermentesítsék Lampedusa szigetét.

A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta több mint 57 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába. A jelenlegihez hasonló igen intenzív migrációs hullámra lehet majd számítani a nyár hátralévő részében is. A La Repubblica napilapnak egy névtelenséget kérő tunéziai emberkereskedő nyilatkozott, aki elmondta, a migránsok Földközi-tengeren való hajóztatása immár úgy működik, akár egy utazási iroda. Az általa szervezett hajókon augusztus végéig minden hely elkelt.

Az emberkereskedelem igen jövedelmező üzletág, nap mint nap szállnak vízre az Olaszországba induló migránsokkal teli gumicsónakok.

Miközben Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és az Európai Unió a migrációs válság megoldásán töri a fejét, addig a tunéziai emberkereskedők rendkívüli rátermettséggel szervezik meg Itália megszállását. Az észak-afrikai embercsempész azt is elmondta, hogy lehetetlenség a Tunéziában indulásra kész tömeg feltartóztatása, a helyzet visszafordíthatatlan, Meloni jobban teszi, ha beletörődik.

Borítókép: Több száz migránssal a fedélzetén érkezik egy hajó a szicíliai Catania kikötőjébe 2023. április 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.