Folytatódik a Vatikán titkos békemissziója

A szentatya különleges küldöttjét az orosz elnök tanácsadója fogadja Moszkvában.

2023. 06. 28. 17:02
ZUPPI, Matteo; FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. május 25. Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, az olasz püspöki kar elnöke misét celebrál a vatikáni Szent Péter-bazilikában az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 77. közgyûlése résztvevõi elõtt 2023. május 25-én. Ferenc pápa május 20-án megbízta Matteo Zuppi bíborost, hogy vezesse azt a békemissziót, amellyel a katolikus egyházfõ megpróbálná elõsegíteni az ukrajnai konfliktus lezárását. MTI/AP/Gregorio Borgia Fotó: Gregorio Borgia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett Moszkvába Matteo Zuppi bíboros, az Olasz Püspöki Kar elnöke. A szentatya különleges küldöttje három héttel kijevi misszióját követően látogatott el az orosz fővárosba. – Kétségtelen, hogy a békemisszió második állomása lényegesen nehezebb, mint az első. Nincsenek hamis illúzióink, nyilvánvaló, hogy a konfliktus lezárásához idő kell, a béke melletti elköteleződés azonban elengedhetetlen – véli a Vatikán. Az utazás célja, hogy enyhítse a feszültséget a konfliktusban álló felek között, illetve feltérképezze a béke megteremtésének feltételeit. A szentatya egyben így szeretné kifejezni közelségét a háborúban álló országok népei iránt is. 

Június 5–6-án Zuppi bíboros Kijevbe látogatott, ahol találkozott az ukrán politikai vezetőkkel és Zelenszkij elnökkel. Oroszországi látogatása során Kirill pátriárkával fog egyeztetni, valamint Jurij Uzsakov, az orosz elnök külpolitikai kérdésekben illetékes tanácsadójával tárgyal majd. 

– Zuppi bíborossal Vlagyimir Putyin utasítására Uzsakov elnöki tanácsadó folytat megbeszélést, megvitatják az ukrajnai konfliktus körüli helyzetet, és természetesen a politikai és diplomáciai rendezés lehetséges módjait

– közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tegnap újságírókkal.

Elmondta, hogy Oroszország nagyra értékeli „a Vatikán erőfeszítéseit és kezdeményezéseit az ukrajnai válság békés megoldására, és üdvözli a pápa elkötelezettségét aziránt, hogy hozzájáruljon az ukrajnai fegyveres konfliktus befejezéséhez”. Az utazás egyéb részleteit, a tárgyalások konkrét témáit azonban szigorú titok fedi.

A békeküldöttet Giovanni D’Aniello nuncius fogadja a moszkvai apostoli nunciatúrán, és segíti a találkozók lebonyolításában. Ferenc pápa egyébként nem véletlenül választotta az igen kényes békemisszió lebonyolítására éppen Zuppi bíborost, 1992-ben sikeresen közvetített az egymillió halálos áldozatot követelő mozambiki polgárháború elcsendesítésében. 

– A Szentszék elkötelezett a béke megteremtésében, a végső eredmények azonban nem tőlük függnek – nyilatkozta az In Terris katolikus sajtóügynökségnek a misszió kapcsán Pena Parra érsek, helyettes vatikáni államtitkár. Mint mondta, a magvetőhöz hasonlóan az egyház csak elveti a béke magjait, majd imádkozik, hogy gyümölcsöt hozzon, a felek között megszülethessen a kiengesztelődés és végül létrejöjjön a béke Európában, illetve a világban. 

Borítókép: Matteo Zuppi bíboros (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.