Harmadjára is indul az elnöki posztért a finn külügyminiszter

A zöldpárti Pekka Haavisto jelöltségét a finnek 36 százaléka támogatja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 08. 13:13
HAAVISTO, Pekka
Budapest, 2022. szeptember 15. Pekka Haavisto finn külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel megbeszélésüket követõen tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. szeptember 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson, bízva abban, hogy a második mandátumát letöltő államfő, Sauli Niinistö utódja lehet. A zöldpárti Haavistónak ez lesz a harmadik kísérlete arra, hogy az észak-európai ország elnöke legyen, miután 2012-ben és 2018-ban is alulmaradt vetélytársával szemben.

A politikus a csütörtöki sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az utóbbi időben sok, különböző hátterű honfitársa kereste meg azzal, legyen jelölt a jövő januári elnökválasztáson. Hozzátette, hogy függetlenként indulna a megméretésen.

A Helsingin Sanomat című finn napilap május 22-i közvélemény-kutatása szerint a finnek 36 százaléka támogatja Haavisto jelöltségét, kis különbséggel megelőzve a Centrum-párti Olli Rehnt, a Finn Nemzeti Bank elnökét, volt gazdasági minisztert és uniós biztos (31 százalék), valamint Mika Aaltola politológust (24 százalék). Ez utóbbi a Finn Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója, aki tavaly került a médiafigyelem középpontjába, az ukrajnai orosz támadás idején, amelyet figyelemmel kísér és rendszeresen kommentál. A társadalomtudomány doktoraként dékánként dolgozik a tamperei egyetemen.

Haavisto várhatóan még ebben a hónapban lemond külügyminiszteri tisztségéről, miután a balközép kormány, amelynek tagja, elvesztette az áprilisi parlamenti választásokat.

A finn elnökválasztás első fordulója január 28-án lesz. Ha egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint ötven százalékát, akkor február 11-én, a második fordulóban a két legesélyesebb jelölt között dől el az államfői tisztség sorsa.

Borítókép: Pekka Haavisto finn külügyminiszter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.