Ismét Putyinnal tárgyalna Olaf Scholz

A német kancellár a háború kitörése óta számos alkalommal egyeztetett az orosz elnökkel.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 15:37
SCHOLZ, Olaf; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. február 15. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár tárgyal a moszkvai Kremlben 2022. február 15-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tervek szerint telefonon egyeztetne Olaf Scholz német szövetségi kancellár az orosz elnökkel, azt sürgetve, hogy vonja ki az orosz erőket Ukrajnából. 

 

Nem észszerű arra kényszeríteni Ukrajnát, hogy hagyja jóvá és fogadja el a Putyin által indított támadást, valamint azt, hogy Ukrajna egyes területei csak úgy Oroszországhoz kerüljenek

 

– indokolta a kapcsolatfelvétel szükségességét a kancellár.

Hozzátette: a beszélgetés során nem fogja szem elől téveszteni azt a szempontot sem, hogy a NATO ne sodródjon bele a háborúba. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban arról beszélt a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy Putyin programjában nem szerepel az egyeztetés a német kancellárral.

Olaf Scholz a német protestáns egyház nürnbergi kongresszusán felidézte, nem először egyeztetne Vlagyimir Putyinnal az orosz–ukrán háború tavaly februári kitörése óta. A két vezető legutóbb tavaly decemberben tárgyalt, akkor a kancellár leszögezte, Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat. Ezt megelőzően pedig szeptemberben egy 90 perces telefonbeszélgetés során egyeztettek: Scholz arra sürgette Putyint, hogy találjanak diplomáciai megoldást a fegyveres konfliktusra, a hadviselő felek kössenek mielőtt tűzszünetet, az orosz csapatok pedig vonuljanak ki Ukrajna területéről. Ám a háború februári kitörése után néhány hónappal, már májusban is tárgyalt egymással a két politikus, akkor az ukrajnai helyzet humanitárius vonatkozásairól esett szó, beleértve a mariupoli Azovsztal evakuálását.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár tárgyal a moszkvai Kremlben 2022. február 15-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.