Kipukkadt a Black Lives Matter lufi

Egyre kevesebben támogatják a sorozatosan botrányokba keveredő, szélsőbaloldali csoportot.

Gábor Márton
2023. 06. 16. 16:30
Borítókép: Tüntetők a rendőri erőszak áldozatává vált afroamerikai George Floyd halálának első évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Minneapolisban 2021. május 23-án (Fotó: MTI/EPA/Craig Lassig)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélypontjára zuhant a Black Lives Matter (BLM, A fekete életek számítanak) mozgalom támogatottsága – derül ki a  Pew Research Center felméréséből. Az eredmények azt mutatják, hogy az amerikai felnőttek mintegy 51 százaléka támogatja a szélsőséges mozgalmat, ami öt százalékpontos csökkenés a tavalyi évhez képest, amikor még 56 százalékos volt a népszerűségük.

 

A 2013-ban alapított BLM mozgalom támogatottsága George Floyd halála után, 2020-ban volt a legmagasabb, amikor még az amerikai felnőttek kétharmada szimpatizált velük. Ezt követően támogatottságuk 55-56% körül mozgott.

A közvélemény-kutatásból az is látszódik, hogy a felnőtt afroamerikaiak körében a legnépszerűbb a BLM, 81 százalékuk támogatja a szerveződést. Ugyanez az ázsiai felnőttek esetében 63, a spanyolajkú felnőtteknél 61, a fehér felnőttek körében pedig 42 százalék.

Az is kiolvasható a friss adatokból, hogy a fiatalabb felnőttek nagyobb valószínűséggel támogatják a szerveződést. A 18 és 29 év közötti korosztály nagyjából 64 százaléka szimpatizál velük, míg a 30 és 49 év közöttieknek csak 52 százaléka. Az 50–64 évesek körében ez az arány már csak 46 százalék, a 65 éves és idősebbek körében pedig még ennél is alacsonyabb, 41 százalék.

A mozgalom támogatottsága pártok szerint is erős megoszlást mutat. A demokraták és a demokratákhoz közel állók 84 százaléka támogatja, míg a republikánusok és a republikánusokhoz közel állók 82 százaléka ellenzi a szervezetet.

Dőlt a pénz

A BLM népszerűsége csúcsán egyébként óriási összegekkel gazdálkodott. 2020-ban 10,6 milliárd dollárt ajánlottak fel a mozgalomhoz kapcsolódó ügyeknek és szervezeteknek. A szervezet vállalati adományozói között szerepelt az Amazon, a Gatorade, a Microsoft, a 23andMe és a Tinder, míg a kedvezményezettek között ott volt a kis létszámú Unicorn Riot gerillamédia és a jelentős méretű Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGNF) is.

 

A mozgalom az évek során egyébként többször került a címlapokra pénzügyi botrányai miatt. Tavaly ősszel például a Black Lives Matter Grassroots − amely az adományok pénzügyi kezeléséért és a pénz szétosztásáért felelős − egy bírósági keresetben a BLM Global Network Foundation (GNF) vezetőjét, Shalomyah Bowerst azzal vádolta, hogy több mint tízmillió dollárt tett zsebre az adományozóktól, és állítólag a pénzt a tanácsadó cégéhez irányította, miután belépett az alapítvány igazgatótanácsába. Bowers, aki egyike a Black Lives Matter Global Network Foundation három igazgatójának, egy nyilatkozattal válaszolt a vádakra, amelyben azt írta, hogy 

a Black Lives Matter Grassroots a fehér elnyomóink lépéseihez hasonló tetteket támogatják, és a fehér felsőbbrendűség által támogatott büntetőjogi rendszert használnák a mozgalmi viták megoldására.

Hasonló botrányba keveredett Patrisse Cullors, a BLM társalapítója is. Cullors nemrég elismerte, hogy személyes célokra használta azt a Los Angeles-i luxusingatlant, amelyet a szervezet hatmillió dollártért vásárolt teljes titokban.

 A kastélyban egyébként hat hálószoba, buliszoba, úszómedence és irodahelyiség is található. Érdekesség, hogy az első vádakat a társalapító még hevesen tagadta, sőt egyenesen rasszizmusnak nevezte, hogy pénzügyi elszámolást kértek tőle. Később azonban bevallotta, hogy a kastély többek között születésnapi partiknak és a Biden elnök beiktatását ünneplő rendezvényeknek is otthont adott.

Borítókép: Tüntetők a rendőri erőszak áldozatává vált afroamerikai George Floyd halálának első évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Minneapolisban 2021. május 23-án (Forrás: MTI/EPA/Craig Lassig)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.