Komoly biztonsági és bevándorlási problémákra világít rá a franciaországi késelés + videó

A jobboldal keményen bírálta a kormány migrációs politikáját. A Nemzeti Tömörülés párt elnöke szerint sürgősen vissza kell szerezni az irányítást a bevándorlás fölött, mert az kicsúszott a kormány kezéből.

Magyar Nemzet
2023. 06. 09. 7:27
null
Annecy, 2023. június 8. Mentõk és tûzoltók a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadást követõen 2023. június 8-án. A támadó megsebesített öt embert, köztük négy kisgyermeket a város egyik parkjában, a megszúrt gyerekek közül kettõ állapota életveszélyes. Az elkövetõt a rendõrök õrizetbe vették. MTI/EPA/MAXPPP/Gregory Yetchmeniza Fotó: Gregory Yetchmeniza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész Franciaországot megrázta az a késes támadás, ami június 8-án történt Annecy-ban. Az elkövető egy 31 éves szír állampolgárságú férfi, Abdelmasih H., aki 2013 óta Svédországban él, és áprilisban kapta meg a menekültstátust a genfi egyezmény alapján. A Le Figaro értesülései szerint a férfi tavaly vált el svéd állampolgárságú feleségétől, a párnak van egy hároméves gyermeke, a megkéselt kisgyerekek is ennyi idősek voltak. 

A sajtónak nyilatkozott a támadó volt felesége, aki szerint Abdelmasih H. azért hagyta el Svédországot, mert nem kapta meg a svéd állampolgárságot. Line Bonnet-Mathis annecy-i ügyész elmondása alapján a férfi tavaly érkezett Franciaországba, ahol hajléktalanként élt. Előzőleg többször is járt az országban, mivel a schengeni egyezmény alapján szabad átjárása volt Svédország és Franciaország között. Mindkét országban benyújtotta a menedékkérelmet, de azt a francia menekült- és hontalanügyi hivatal 2023 június elején végül elutasította, mivel korábban, áprilisban Svédországban megkapta a menedékjogot.

A francia jobboldal szerint a támadás komoly biztonsági és bevándorlási problémákra világít rá, a Nemzeti Tömörülés párt elnöke, Jordan Bardella a történtek után keményen bírálta a kormány migrációs politikáját. 

Az ellenzéki politikus szerint a támadás a francia migrációs politikát és bizonyos számú európai szabályt is megkérdőjelez. A Nemzeti Tömörülés elnöke úgy gondolja, hogy sürgősen cselekedni kell, és vissza kell szerezni az irányítást egy olyan helyzetben, amikor kicsúszott a kontroll a kormány kezéből.

A párt egy másik politikusa, Laurent Jacobelli is reagált a tragédiára, az RTL műsorában kijelentette, hogy át kell gondolni a migrációs politikát, különös tekintettel a menedékjog alapos átalakítására.

A szintén jobboldali Reconquête (visszahódítás) nevű párt alapítója és elnöke, Éric Zemmour is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, a BFMTV-nek nyilatkozva franciaellenes támadásnak nevezte a késelést. Zemmour szerint a franciák veszélyben vannak az elszabadult bevándorlás miatt, ami immár évtizedek óta teljesen ellenőrizetlen.

A jobboldali politikus a Twitteren kiemelte:

Korábban a halál elől menekültek a bevándorlók, most azonban azért érkeznek Franciaországba, hogy megöljék a gyerekeket.

Ami a támadó vallási hovatartozását illeti, a férfi a francia menekültügyi hivatalhoz benyújtott kérelmében szíriai kereszténynek vallotta magát, és szemtanúk szerint a késelés során azt kiabálta angolul, hogy „Jézus Krisztus nevében”. 

Borítókép: Mentők és tűzoltók a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadást követően 2023. június 8-án (Fotó: MTI/EPA/Gregory Yetchmeniza)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.