Csaknem háromszáz halálos áldozata van az indiai vonatbalesetnek + videók

Indiában van a világ egyik legnagyobb vasúti hálózata, ahol gyakoriak a balesetek.

2023. 06. 03. 6:39
null
Orezsa, 2023. június 2. Emberek az indiai Oresza államban történt vonatbaleset helyszínén 2023. június 2-án. A Coromandel Express Kolkatából az ország délkeleti partján fekvõ Csennaiba tartott, amikor kisiklott és a párhuzamosan futó sínekre borult tucatnyi vagonja. Az ellentétes irányból egy másik személyvonat - a Howrah Superfast Express - érkezett, amely nem tudott idõben megállni, így annak is több kocsija kisiklott, a két szerelvény vagonjai egymásra torlódtak. A balesetben legkevesebb ötven ember életét vesztette, több százan megsebesültek. MTI/AP/Press Trust of India Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb 288 halálos áldozata van a péntek esti indiai vonatbalesetnek, és az elhunytak száma még tovább emelkedhet. 

Az évszázad legsúlyosabb vasúti szerencsétlensége India Orisza államában történt, amikor kisiklott, majd egy szemből érkező másik vonattal ütközött egy személyvonat.

Ahogyan lapunk is megírta: a Coromandel Express Kolkatából az ország délkeleti partján fekvő Csennaiba tartott, amikor kisiklott és a párhuzamosan futó sínekre borult tucatnyi vagonja. Az ellentétes irányból egy másik személyvonat – a Howrah Superfast Express – érkezett, amely nem tudott időben megállni, így annak is több kocsija kisiklott, a két szerelvény vagonjai egymásra torlódtak.

A helyszínre több mint kétszáz mentőautó érkezett ki, a sebesültek száma körülbelül kilencszázra tehető. A mentési munkálatokban több száz tűzoltó vesz részt, az ANI indiai hírügynökség szombat reggel azt közölte, hogy a hadsereget is bevetették. Az állam kórházaiban véradási akciót indítottak– tette hozzá az MTI.

A helyi busztársaságok szintén segítettek a sérültek elszállításában, míg a szerencsétlenség túlélői a roncsok közé szorult társaik kimentésére siettek. 

Tíz-tizenöt ember esett rám, amikor a baleset történt. Én a kupac alján voltam 

– mesélte az egyik túlélő az ANI indiai hírügynökségnek. Elmondta, hogy míg neki a keze és a tarkója sérült meg, mások elveszítették a kezüket, a lábukat, valakinek pedig eltorzult az arca.

 

– Megrendített az oriszai vonatbaleset. A gyász eme órájában együttérzek az érintett családokkal – írta meg Twitter-üzenetében az indiai miniszterelnök, Narendra Modi.

Orisza államban egynapos gyászt hirdettek a tragédiát követően.

Indiában van a világ egyik legnagyobb vasúti hálózata, és annak ellenére gyakoriak a balesetek, hogy az egymást követő kormányok óriási összegeket fektettek be az infrastruktúra javítására – írta meg a BBC közszolgálati média.

India legsúlyosabb vonatszerencsétlensége 1981-ben történt, amikor egy Bihár állambeli ciklon során egy túlzsúfolt személyvonat lesodródott a sínekről és egy folyóba zuhant, legalább 800 ember halálát okozva. 1995 augusztusában 358 ember vesztette életét, amikor ugyancsak két személyvonat ütközött össze.

Borítókép: Az indiai Oresza államban történt vonatbaleset helyszínén 2023. június 2-án (Fotó: MTI/AP/Press Trust of India)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.