Lettország az összes rakétáját és helikopterét átadja Ukrajnának

A balti ország miniszterelnöke emlékeztetett arra is, hogy hazája a katonai támogatás mellett a GDP jelentős részét is Ukrajnának adományozta.

Gábor Márton
2023. 06. 21. 18:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lettország az összes Stinger légvédelmi rakétáját átadta Ukrajnának, és hamarosan az összes rendelkezésre álló helikoptert is elküldi – jelentette ki Krisjanis Karins miniszterelnök egy londoni konferencián. Azt is megjegyezte, hogy a lett kormány a GDP több mint 1,3 százalékát költötte a Kijevnek nyújtott segélyekre, a katonai szükségletekre pedig további egy százalékot használtak fel.

Emellett az ország az ukrán fegyveres erők katonáinak képzését is támogatja, a miniszterelnök elmondása szerint jelenleg mintegy háromezer ember képzése van folyamatban.

Lettország 2022 február elején első körben Stinger légvédelmi rendszereket adott át Ukrajnának. A háború kezdete után pedig Riga Kalasnyikov támadófegyvereket, hőkamerákat, lőszert, felszerelést és száraz élelmiszert küldött Kijevnek. Nyáron a balti ország négy helikoptert is átadott, és egy pénzgyűjtő kampányt indított drónok beszerzésére Ukrajna számára, de nem sikerült összegyűjteni a szükséges összeget.

Oroszország még tavaly tavasszal küldött jegyzéket a NATO-országoknak az Ukrajnának szánt katonai segélyszállítmányok miatt. Moszkva többször rámutatott, hogy a Kijevnek szánt fegyvereket tartalmazó szállítmányok célpontot jelentenek az orosz hadsereg számára.

Szergej Lavrov külügyminiszter azt is mondta, hogy az Egyesült Államok és a szövetségei közvetlenül is részt vesznek a konfliktusban, nemcsak a fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és más országokban.

Borítókép: Arturs Krisjanis Karins lett miniszterelnök (Fotó: AFP/Gabriel Bouys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.