Megkezdődött a Vatikán békemissziója a háborús országban

Ferenc pápa különleges küldöttjeként két napra az ukrán fővárosba utazott Matteo Zuppi bíboros.

2023. 06. 05. 16:31
ZUPPI, Matteo; FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. május 25. Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, az olasz püspöki kar elnöke misét celebrál a vatikáni Szent Péter-bazilikában az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 77. közgyûlése résztvevõi elõtt 2023. május 25-én. Ferenc pápa május 20-án megbízta Matteo Zuppi bíborost, hogy vezesse azt a békemissziót, amellyel a katolikus egyházfõ megpróbálná elõsegíteni az ukrajnai konfliktus lezárását. MTI/AP/Gregorio Borgia Fotó: Gregorio Borgia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött a Vatikán békemissziója, Ferenc pápa különleges küldöttjeként két napra Kijevbe utazott Matteo Zuppi bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke – jelentette be a Szentszék hivatalos közleményben. Az olasz bíboros hétfőn, illetve kedden találkozik és tárgyal az ukrán kormány tagjaival. 

Missziójának célja, hogy csökkentse a háborúban álló felek közötti feszültséget, illetve felderítse az ukránok szerinti igazságos béke megkötéséhez szükséges feltételeket. 

A felek között ugyanis mindeddig semmifajta konkrét perspektíva nem fogalmazódott meg a konfliktus diplomáciai rendezésére vonatkozóan, a Vatikán ebben kíván aktív szerepet vállalni. A találkozók részleteit és a tárgyalások témáit szigorú titok fedi. Egyelőre nincs kilátásban, hogy a pápa küldöttje hasonló céllal Moszkvába is ellátogasson.

Pietro Parolin bíboros, a Vatikán külkapcsolataiért felelős államtitkár a közelmúltban hangsúlyozta, hogy a pápa célja a békekötés feltételeinek körvonalazása, a felek egymáshoz való közelítése. A szentatya sajnálattal vette tudomásul, hogy a konfliktus lezárására vonatkozóan mindeddig csak fegyveres és katonai megoldások születtek. Paradigmaváltásra van szükség, fel kell hagyni a „háborús logikával” – hangsúlyozta a pápa. 

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök május közepén látogatott el a Vatikánba, ahol magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa. A Szentszék közleménye szerint a találkozó középpontjában a háború okozta ukrajnai humanitárius és politikai helyzet állt. A szentatya azt hangsúlyozta, hogy óriási szükség van arra, hogy a konfliktus ártatlan áldozatai, a legkiszolgáltatottabbak humanitárius segítséget kapjanak, valamint imájáról biztosította az ukrán elnököt. A találkozót követően Zelenszkij úgy nyilatkozott, hogy bár megtiszteltetés volt számára az őszentségével való találkozó, a háború azonban Ukrajnában zajlik, így a béketervnek is ukránnak kell lennie. Hozzáfűzte, érdekeltek abban, hogy a Vatikánt is bevonják a misszióba, majd arra kérte Róma püspökét, hogy ítélje el az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket. 

Bár a Vatikán és Ukrajna nézőpontja nem azonos, Ferenc pápa továbbra is a béke központi embere kíván lenni. 

Ezt hangsúlyozta a RAI1 televíziós csatorna vallási műsorának adott vasárnap közzétett interjúban is. „A háború az emberiséggel egy idős. Nyerni csak a békével lehet, még ha csak kicsit is, a háborúval azonban minden veszik. Minden. A nyereség valójában veszteséggé válik” – ismételte meg újra Ferenc pápa az immár sokat hangoztatott örök igazságot. A vasárnapi Úrangyala elimádkozása után pedig a Szűzanya oltalmába helyezte a háború sújtotta népeket, különösen a sokat szenvedett ukránokat. Róma püspöke nem véletlenül választotta Zuppi bíborost, a Szent Egyed közösség tagját a békemisszió kulcsszereplőjévé, kiváló diplomáciai karizmája már több alkalommal bebizonyosodott. Az ő közvetítésének köszönhetően sikerült véget vetni 1992-ben Mozambikban egy igen összetett és véres polgárháborúnak. 

Borítókép: Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, az olasz püspöki kar elnöke misét celebrál a vatikáni Szent Péter-bazilikában az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 77. közgyűlése résztvevői előtt 2023. május 25-én (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.