Mire készül a minszki vezetés? − mozgósítási gyakorlat vette kezdetét Belaruszban

A gyakorlat célja, hogy felmérjék az állami intézmények felkészültségének fokát a tartalékos mozgósításra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 21. 12:29
LUKASENKA, Aljakszandr
Breszt, 2023. január 6. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfõ (b2) látogatást tesz a délnyugat-fehéroroszországi Breszt nagyváros térségében levõ Obuz-Lesznovszkij gyakorlótéren 2023. január 6-án. A jobb szélen Viktor Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter, középen Aljakszandr Volfovics, a fehérorosz Biztonsági Tanács titkára. MTI/AP/BelTA/Andrej Sztaszevics Fotó: Andrej Sztaszevics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarusz szerdán közölte, hogy megkezdődött az éves tíznapos mozgósítási gyakorlat. A minszki védelmi tárca tájékoztatása szerint a gyakorlat célja, hogy felmérjék az állami intézmények felkészültségének fokát a tartalékosok mozgósítására. 

Belaruszban minden felnőtt férfit katonai szolgálatra köteleznek, amelynek elvégzését követően tartalékos állományba kerülnek.

Minszk tavaly lehetővé tette Oroszország számára, hogy felvonulási területként használja őt az Ukrajna elleni támadásához. A két szövetséges állam azóta is rendszeresen tart közös hadgyakorlatokat. Minszk engedélyezi az orosz erőknek, hogy bázisait kiképzésre használják. Júniusban orosz taktikai nukleáris rakétákat telepítettek Belaruszba, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetésnek szánt a Nyugatnak.

A belarusz erők nem léptek be közvetlenül a háborúba Oroszország oldalán, de Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök kijelentette, hogy ez megtörténne, ha országát ukrán támadás, teljes körű agresszió érné.

Ukrajnának fedeznie kell magát egy esetleges újabb orosz támadás ellen északról, Belarusz irányából, miközben az ország déli és keleti részén új ellentámadást folytat az orosz erők ellen.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő (b2) látogatást tesz a délnyugat-belaruszi Breszt nagyváros térségében levó Obuz-Lesznovszkij gyakorlótéren 2023. január 6-án (Fotó: MTI/AP/BelTA/Andrej Sztaszevics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.