Nem tudni, hogy mikor léphetnek be a svédek a NATO-ba

A vilniusi csúcsig szerettek volna csatlakozni. Most már a svéd kormányfő sem hisz benne, hogy teljesíthető ez a célkitűzés.

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 16:07
KRISTERSSON, Ulf; STOLTENBERG, Jens
Stockholm, 2023. március 7. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (b) és Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtótájékoztatót tart Stockholmban 2023. március 7-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer Fotó: Jonas Ekstromer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan a svédek is belátják, hogy késhet a csatlakozásuk a  NATO-hoz. A miniszterelnökük úgy fogalmazott, hogy Svédország a jövő havi vilniusi csúcson, vagy már azelőtt csatlakozna a szövetséghez, de egyáltalán nem biztos, hogy ez sikerülni is fog az északi államnak. Ulf Kristersson noha a dátumban nem, de a tagfelvételi kérelem sikerességében már határozott véleményt képvisel.

Svédország NATO-tag lesz

– mondta Kristersson az SVT közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjúban.

Svédország és Finnország egyébként az orosz–ukrán háború kitörése után mondott le több évtizeden át tartó katonai semlegességéről, és kérte felvételét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe. A csatlakozással magasabb szintű nemzetbiztonságot akartak elérni a skandináv országok – emlékeztet cikkében a Reuters

Finnország áprilisban már a NATO tagja lett, Svédországnak azonban mindeddig ez nem sikerült. Stockholm célja ennek ellenére az, hogy legkésőbb a július 11–12-i vilniusi csúcsig a szervezet tagjává váljon.

Habár Svédország felvételét jelentősen támogatja több NATO-tagállam, köztük az Egyesült Államok is, Törökország és Magyarország mindeddig nem ratifikálta az északi ország felvételét, így egyelőre nem tudni, mikor lehetnek a svédek a katonai szövetség részesei.

Senki sem ígérheti, hogy ez konkrétan Vilniusban vagy közvetlenül Vilnius előtt fog megtörténni, még akkor sem, ha mindvégig ez volt a törekvésünk. Ez az ambíciónk

− nyilatkozta a kormányfő.

Ahogy arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Törökország azért emelt kifogást Stockholm csatlakozásával szemben, mert szerintük Svédországban olyan szervezetek tagjai vannak, amelyeket Ankara hivatalosan terroristacsoportoknak tekint, és az északi állam tagságát a feltételezett terroristák kiadatásától teszi függővé. Stockholm tagadja ezeket a vádakat. Törökország felháborodását fejezte ki továbbá a Svédországban lezajlott törökellenes tüntetések miatt is.

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (balra) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Stockholmban 2023. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.