Olyan durva földrengés érkezett a hétvégi áradások után, hogy többen is meghaltak Haitin

Legkevesebb hárman meghaltak, többen – köztük gyerekek – pedig megsérültek egy közepes, 4,9-es erősségű, keddi földrengésben Haitin, mindössze két nappal a legkevesebb 45 halálos áldozatot követelő áradások után.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 06. 17:55
Aftermath of Haiti's floods in Leogane
LEOGANE, HAITI - JUNE 05: Residents clean up damaged clothes in the town after flooding in the commune of Leogane, in Leogane, Haiti on June 5, 2023. Guerinault Louis / Anadolu Agency (Photo by Guerinault Louis / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai földtani intézet (USGS) jelentése szerint a földrengés középpontja a sziget délnyugati részén, a Grand’Anse megyében fekvő Les Abricots közelében volt, 10 kilométeres mélységben.

A katasztrófavédelem eddig három halálesetet erősített meg a földrengéssel összefüggésben, az áldozatokat egy összedőlt ház romjai alatt találták meg.

A keddi földrengést özönvízszerű esőzések és áradások előzték meg a hétvégén, amelyek következtében 

legkevesebb 45 ember meghalt, többen eltűntek, 85-en megsérültek és 19 ezer ember maradt fedél nélkül.

Legutóbb két éve történt halálos áldozatokkal járó földrengés a szegény és gyenge infrastruktúrájú országban: egy 7,2-es erősségű rengésben akkor több mint 2200 ember vesztette életét. Előtte, 2010-ben pedig legkevesebb kétszázezer ember halálát okozta egy 7-es erősségű földrengés a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince közelében.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője kedden, még a földrengést megelőzően Haiti támogatására szólította fel a világ országait, felidézve, hogy az ország lakosságának fele már az ítéletidő előtt is humanitárius segítségre szorult.

Borítókép: Takarítás az áradások után (Fotó: AFP/Guerinault Louis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.