Putyin szerint sikertelen az ukrán ellentámadás

A katasztrofális szintet közelítik az ukrán veszteségek, vélekedett Vlagyimir Putyin orosz elnök egy haditudósítók számára tartott sajtótájékoztatón. Ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij azonban cáfolta, hogy sikertelen lenne az ellentámadás.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 9:56
Harkiv, 2023. február 23. A 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának elsõ évfordulója elõtt. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vannak sikerek, végrehajtjuk a terveinket, haladunk előre” − írta Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegramon. Az orosz elnök ugyanakkor azt állította, hogy az ukránok az ellentámadás korai időszakában 160 harckocsit vesztettek, míg Oroszország 54-et, emberveszteségben pedig tízszeres volt a különbség. Putyin szerint az ukránok gyakorlatilag egyetlen szektorban sem jártak sikerrel, írja a BBC. A fenti állításokat független forrásból egyelőre nem erősítették meg.

Putyin elnök ugyanakkor azt is elismerte, hogy az orosz hatóságok jobban is felkészülhettek volna az Ukrajnából orosz területre irányuló, határokon átnyúló támadásokra, és elmondta, hogy mérlegeli, hogy „létrehozzunk-e ukrán területen egyfajta egészségügyi zónát olyan távolságban, ahonnan lehetetlen lenne eljutni a területünkre”.

Kedden Volodimir Zelenszkij ismét szigorúbb szankciókat sürgetett a fegyveralkatrészek kereskedelmének megállítása érdekében. Az ukrán elnök szerint ezek egy részét Ukrajna partnerországai gyártják, és Oroszország ilyen alkatrészeket használ fel azoknak a rakétáknak a gyártására, amelyek például kedden Krivij Rihben, Zelenszkij szülővárosában, egy lakóházba és raktárakba csapódtak. A támadásban 11 ember halt meg és több tucatnyian megsebesültek.

Ugyanezen a napon az Egyesült Államok bejelentette, hogy újabb, 325 millió dollár értékű katonai segélycsomagot küld Ukrajnának.

Az offenzíva elindult, és az ukránok haladnak, előrelépéseket tesznek. Még az elején járunk, de azt tudjuk, hogy minél több területet képesek felszabadítani az ukránok, annál erősebb lesz a pozíciójuk a tárgyalóasztalnál

− mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár washingtoni látogatásakor. Szerinte az ukrajnai ellentámadás során elért harctéri nyereségek előnyt jelenthetnek az Oroszországgal folytatott jövőbeli béketárgyalásokon, és Kijev máris „előrelépést” ért el a terepen.

A NATO további segítséget ajánlhat fel Ukrajnának a júliusi vilniusi éves csúcstalálkozón, mondta a főtitkár Joe Biden amerikai elnökkel kedden a Fehér Házban tartott megbeszélését követően.

Kijev nyugati támogatói többször hangsúlyozták, hogy Ukrajnának a saját feltételei szerint kell tárgyalnia, és nem szabad belekényszeríteni egy Oroszországnak kedvező alkuba. Moszkvai tisztségviselők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy 

Ukrajna követelése, hogy Oroszország adja vissza az újonnan elfoglalt területeket, valamint a Krímet, nem lehet tárgyalási alap.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.