Rabruhában az elnök és a kormányfő − ismét tízezrek tüntettek Szerbiában

A mostani a hatodik demonstráció volt a május eleji tömeges lövöldözéseket követően.

Magyar Nemzet
2023. 06. 09. 20:17
null
Belgrád, 2023. május 8. Szerbia az erõszak ellen jelentésû felirattal ellátott transzparenst visznek tüntetõk Belgrádban 2023. május 8-án. A hónap elején, két egymást követõ napon, elõbb egy belgrádi iskolában egy tanuló nyolc diákot és egy biztonsági õrt megölt, majd két, Belgrádtól mintegy 50 kilométerre délre fekvõ faluban egy 20 éves férfi gépkarabéllyal válogatás nélkül tüzelt, és nyolc embert agyonlõtt. A két támadó összesen huszonegy embert megsebesített. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét több tízezres tömeg gyűlt össze Belgrádban.

A megmozdulássorozat a május eleji mészárlásokat követően kezdődött el az ellenzék kezdeményezésére. Elsődleges célja az erőszak visszaszorítása volt, de mára általános kormányellenes hangot kapott. A mostani, sorrendben hatodik tüntetésen a szervezők bejelentették, új formát adnak a megmozdulásnak, ezért a jövő héttől még nagyobb tömegeket várnak. 

Nincs visszaút, kérem a szervezőket a magam és az önök nevében, és az egész ország nevében. Nincs visszaút, nem állunk meg. A győzelem a küszöbön. Vége van.

− mondta a színpadon Hadzsi Maricsics színész, a tüntetés egyik szószólója.

A szervezők ez alkalommal arra kérték a demonstráció résztvevőit, hogy ne csak a kormánynak, hanem az oktatási minisztériumnak is üzenjenek. Ezeket a tárca épületénél helyezhették el. A cédulákra annak kapcsán írhattak az emberek, hogy a múlt héten váratlanul bejelentették a tanév idő előtti megszakítását. A kormány döntése szerint ugyanis június 6-a és 20-a között csak pótórákat és kirándulásokat lehet szervezni, osztályozni és új tananyagot átvenni tilos. 

A tüntetésen ezúttal rabruhába öltöztetett, nyomtatott Vucsics- és Brnabics-figura is feltűnt. Az államfőt és a kormányfőt ábrázoló performansz bemutatói a „Szabadságot Szerbiának” üzenetet fűzték a Twitteren közzétett képekhez. A múlt héten egyébként egy felakasztott Vucsics-bábot vittek körbe a tüntetők.

Borítókép: Szerbia az erőszak ellen jelentésű felirattal ellátott transzparenst visznek tüntetők Belgrádban 2023. május 8-án (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.