Százezrek halnak bele a szegénységbe évente Amerikában

Az amerikai választópolgárok több mint fele nagyon aggódik az országban tapasztalható szegénység miatt.

Gábor Márton
2023. 06. 19. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők szerint az Egyesült Államokban egyre nagyobb problémát okoz a szegénység. Az országban egyre többen halnak meg alacsony jövedelmük és alapvető létszükségleteiket biztosító javak, eszközök hiánya miatt. A Redfield & Wilton Strategies által végzett felmérés szerint a kérdés az amerikaiak többségét aggasztja − számolt be a Newsweek amerikai hetilap.

A Kaliforniai Egyetem (UCR) kutatása, amelyet a Journal of the American Medical Association című folyóiratban tettek közzé, megállapította, hogy 2019-ben 183 ezer 15 éves vagy annál idősebb amerikai halála vezethető vissza a szegénységre. A tanulmány a koronavírus-járvány előtti időszakot vizsgálja, a pandémia miatti gazdasági válság következtében ez a szám napjainkban még nagyobb lehet. 

A háztartások medián jövedelme 2019-ben 69 560 dollár volt. Ugyanebben az évben az amerikai népszámlálási hivatal becslése szerint mintegy 34 millió amerikai, az ország lakosságának mintegy 10,5 százaléka élt szegénységben. Frissebb adatok szerint ez a szám 45 millióra emelkedett azóta.

Az 1500 választásra jogosult amerikai körében végzett felmérés szerint a lakosság mintegy 53 százaléka nagyon aggódik az országban tapasztalható szegénység miatt. A demokraták körében ez a szám 58 százalék volt, míg a republikánusok esetében 48 százalék.

A felmérésre válaszoló amerikaiak mintegy 21 százaléka nem keres annyi pénzt főállásában, hogy ki tudja fizetni a számlákat vagy fenn tudja tartani családja életszínvonalát, míg 52 százalékuk több munkahelyen dolgozik, hogy ki tudja fizetni a napi megélhetési költségeket. 

A UCR kutatói emellett megállapították, hogy a szegény emberek 40 éves koruk után lényegesen nagyobb arányban haltak meg, mint a magasabb jövedelmű és több erőforrással rendelkező emberek. A UCR tanulmánya szerint a szegénység mint kockázati tényező a szívbetegségek, a rák és a dohányzás után a negyedik vezető halálozási oknak tekinthető az Egyesült Államokban.

A szegénység kockázati tényezőként több embert öl meg, mint az Alzheimer-kór, a stroke és a cukorbetegség

− mondta David Brady, a UCR közpolitikai professzora és a tanulmány vezető kutatója. A szegénység számos negatív egészségügyi következménnyel, köztük a stresszel és a depresszióval is összefüggésbe hozható.

A UCR tanulmányának megállapításai egy újabb módot is feltárnak arra, hogy az etnikai és faji kisebbségeket aránytalanul nagy mértékben érintik az egyenlőtlenséggel kapcsolatos problémák, mivel ezek a csoportok nagyobb valószínűséggel élnek szegénységben, mint a fehérek.

Kor, faj és nemi identitás szempontjából az amerikai szegények heterogén csoportot alkotnak

− mondta a Newsweeknek Kristin Seefeldt, a Szegénységkutató Intézet igazgatója és a Michigani Egyetem szociálismunka-docense.

A szegénység politikai döntés. Ha átfogóbb egészségügyi ellátást és jobb jövedelemtámogatást vezetnénk be, akkor tudnánk tenni valamit ez ellen, legalábbis a jövedelem szempontjából. Nálunk nincs olyan családpolitika, mint szinte egész Nyugat-Európában, így a gyermeket nevelő embereknek, például ha a gyermekük beteg, kisebb jövedelemmel kell beérniük 

 − tette hozzá a docens.

Borítókép: Óriási méreteket ölt a szegénység az Egyesült Államokban (Fotó: Twitter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.