Rendkívüli beszédet tartott Vlagyimir Putyin, tisztázta a Wagner-ügyet + videó

A vérontás elkerülése érdekében születtek döntések a Wagner-csoport szombati lázadásakor – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tévés beszédben, amely során tisztázta a hétvégi eseményekről szóló találgatásokat.

Gábor Márton
2023. 06. 26. 21:34
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. június 24. Vlagyimir Putyin orosz elnök a lakossághoz intézett televíziós beszéde közben Moszkvában 2023. június 24-én. Putyin egységre szólított fel a belsõ árulással szemben és kemény fellépést helyezett kilátásba a fegyveres lázadók ellen, miután a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin elnök az orosz néphez intézett televíziós beszédében elmondta, hogy a lázadás alatt azt javasolta, hogy a Wagner-harcosok kössenek szerződést a védelmi minisztériummal és térjenek haza, vagy pedig menjenek Fehéroroszországba.

– A Wagner-csoporttal kapcsolatos döntések a közvetlen utasításomra születtek, hogy elkerüljük a vérontást

– hangsúlyozta az elnök, majd megjegyezte, hogy a lázadás szervezői azzal, hogy elárulták az országot, elárulták azokat is, akik velük voltak. Végül ők is belátták, hogy rossz úton jártak. – Mindannyian megértették többek között, hogy bűncselekményt követtek el, megosztották és meggyengítették az országot, amely most hatalmas külső fenyegetéssel, példátlan külső nyomással néz szembe – magyarázta Putyin.

– A fegyveres lázadást mindenképpen leverték volna

 – tette hozzá az elnök. Az államfő emellett köszönetet mondott minden katonának a helytállásáért. – Köszönetet mondok minden katonánknak, rendfenntartó tisztünknek és a különleges szolgálatok személyzetének, akik a felkelők útjába álltak, akik hűek maradtak kötelességükhöz, esküjükhöz és népükhöz – fogalmazott, majd így folytatta:

– A Wagner-harcosok túlnyomó többsége olyan hazafi, akiket rossz célokra használtak fel

 – mutatott rá. Megjegyezte, hogy a lázadók az ellenség kezére játszottak.

– Az eredmény testvérgyilkosság, amit Oroszország ellenségei akartak: mind a kijevi neonácik, mind nyugati pártfogóik és mindenféle nemzetárulók. Azt akarták, hogy orosz katonák öljék egymást. Azt akarták, hogy katonák és civilek haljanak meg. Azt akarták, hogy Oroszország végül veszítsen, és társadalmunk kettészakadjon, véres belharcokba fulladjon

– hangsúlyozta az államfő, aki mindemellett köszönetet mondott az oroszoknak kitartásukért, egységükért és hazaszeretetükért, ami megmutatta, hogy minden zsarolás és felbujtás kudarcra van ítélve.

Vlagyimir Putyin azt is megígérte, hogy aki szeretne, az aláírhatja még azt a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy a védelmi minisztérium alá tartozzon. Emlékezetes, ez volt az a dokumentum, amit a Wagner-csoport vezére, Prigozsin elutasított, és szakértők szerint ez volt az a gyújtópont, ami elindította a konfliktust.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a lakossághoz intézett televíziós beszéde közben Moszkvában (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.