Több mint kétezer év rács mögött − ez vár a Colorado Springs-i lövöldözőre

Tényleges életfogytiglani börtönre ítélte a bíróság hétfőn a Colorado Springs-i lövöldözőt, aki tavaly ősszel öt embert ölt meg egy LMBTQ-szórakozóhelyen a Colorado állambeli nagyvárosban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 27. 7:04
Colorado Springs gay nightclub mass shooting
COLORADO-SHOOTING/ Fotó: KEVIN MOHATT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényleges életfogytiglani börtönre ítélte a bíróság hétfőn a Colorado Springs-i lövöldözőt, aki tavaly ősszel öt embert ölt meg egy LMBTQ-szórakozóhelyen a Colorado állambeli nagyvárosban. Anderson Lee Aldrich a bírósági meghallgatáson bűnösnek mondta magát öt rendbeli gyilkosságban, valamint 46 rendbeli gyilkossági kísérletben, és kijelentette, hogy nem vitatja a gyűlölet-bűncselekmény, valamint egyéb törvénysértések vádját. A vallomással lezárult az ügy, nem kerül bírósági tárgyalási szakaszba.

Aldrich a bíróság előtt nem fedte fel tettének indítékát és nem élt a nyilatkozat jogával az ítélethirdetéskor.

Védőügyvédje azt mondta, hogy ügyfele − aki saját magát nembináris nemi identitásúnak, vagyis az LMBTQ-közösséghez tartozónak vallja – sajnálja a történteket.

Az ügyész a meghallgatáson ugyanakkor azt mondta, hogy a megbánást tanúsító nyilatkozatok önérdekből születtek, és kétségbe vonta azt is, hogy Aldrich valóban nembináris lenne, szerinte a vádlott ezzel csak az ügy megítélésén akart enyhíteni.

A vádirat eredetileg háromszáz vádpontot tartalmazott, és az ítélethirdetés után az ügyész rámutatott, hogy a büntetés a második leghosszabb börtönbüntetés az állam történetében. Aldrich öt életfogytiglan mellé még 2208 évnyi börtönbüntetést kapott a gyilkossági kísérletekért.

Anderson Lee Aldrich tavaly novemberben a Colorado állambeli Colorado Springsben a szexuális kisebbséghez tartozók által látogatott éjszakai szórakozóhelyen lőfegyverből nyitott tüzet válogatás nélkül az ott tartózkodókra, akik közül öt ember meghalt, 46-an megsebesültek.

Egy évvel korábban, 2021-ben már bíróság elé állították, amikor nagyszüleit fenyegette, azt állította, hogy ő lesz a „következő tömeggyilkos”, miközben több fegyvert és hozzá való felszerelést halmozott fel. Akkor az ellene felhozott vádakat ejtették.

Borítókép: Rendőrök a Colorado Springs-i LMBTQ-szórakozóhelyen történt lövöldözés helyszínén 2022. november 20-án (Fotó: Reuters/Kevin Mohatt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.