Több tízezer Európába tartó migránst tartóztatott fel tavaly Marokkó

Az észak-afrikai országból idén is sokan próbálnak a kontinensre jutni, már a 25 ezret is meghaladta a számuk.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 25. 18:36
Ceuta, 2021. május 19. Marokkói illegális bevándorlók egy tengerparti sziklán a Marokkó területébe ékelõdõ észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítése közelében 2021. május 18-án. Egy nap alatt több mint hatezren jutottak be illegálisan Marokkóból Ceuta területére. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy minden szükséges eszközzel megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyek egyúttal az Európai Unió külsõ határai is. MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo Fotó: Brais Lorenzo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marokkó tavaly 70 781, Európába tartó migránst tartóztatott fel – közölte vasárnap az észak-afrikai ország belügyminisztériuma. Idén május végéig már 25 519 illegális bevándorlónak állták útját. Az utóbbi öt évben mintegy 366 ezer határsértést hiúsítottak meg, ideértve a Földközi-tengeren, illetve az Atlanti-óceánon a marokkói haditengerészet által elfogott kilencvenezer migránst is.

Marokkó a Szaharától délre eső országok állampolgárai számára fontos tranzitállomás Európa felé. A marokkói hatóságok 2021-ben 290 embercsempész-hálózatot számoltak fel. Tavalyi adatok nem állnak rendelkezésre, az idén májusig 117 ilyen esetről szereztek tudomást.

A belügyi jelentés szerint az utóbbi öt évben menedékkérők körülbelül százszor tömegesen kísérelték meg az átjutást a Marokkóba ékelődött spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területére, de nem jártak sikerrel. A tárca szerint ezzel mintegy 17 500 migráns átjutását akadályoztak meg.

Borítókép: Marokkói illegális bevándorlók egy tengerparti sziklán a Marokkó területébe ékelődő észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítése közelében 2021. május 18-án (Fotó: MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.