Erdogan: Svédország ne várjon más hozzáállást Törökországtól a NATO-csúcstalálkozón

Recep Tayyip Erdogan szerint nem fog változni a török kormány véleménye a júliusi találkozóig.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 14. 13:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország egyáltalán ne várjon más hozzáállást Törökországtól a NATO-csatlakozásáról a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón – jelentette szerdán a török sajtó Recep Tayyip Erdogan török elnök szavaira hivatkozva. Erdogan Azerbajdzsánból hazatérőben, a repülőn nyilatkozott török újságíróknak.

Ankara a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban határozottan kitart álláspontja mellett, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg szerinte Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ott élő tagjai ellen. Törökország egyúttal számos PKK-tag kiadatását is követeli.

Az NTV török hírtelevízió szerdai beszámolója szerint a török államfő az interjúban rámutatott, hogy miközben június 4-én Isztambulban Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tárgyalt, a svéd utcákon terroristák demonstráltak. Majd Erdogan aláhúzta: a jelen helyzetben nem állhatnak hozzá pozitívan Svédország felvételéhez a katonai szövetségbe. 

Az, hogy Svédországnak elvárásai vannak, nem jelenti azt, hogy Törökország meg is felel nekik – mutatott rá a török államfő, hozzátéve: ahhoz, hogy ezt megtegyék, mindenekelőtt a skandináv országnak kell teljesítenie a feladatát.

Erdogan hangsúlyozta: megmondta Stoltenbergnek, hogy Svédországnak fel kell számolnia a PKK ottani ténykedéseit. – Ez nem az alkotmány vagy törvény dolga, mire valók a rendvédelmi szervek? – hangoztatta a török elnök, és arra szólította fel a svéd kormányt, hogy éljen a rendvédelmi szerveknek biztosított jogokkal.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.