időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Újabb holttestre bukkantak a Nova Kahovka-i gátrobbantás után

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.13. 11:03 2023.06.13. 14:48
Újabb holttestre bukkantak a Nova Kahovka-i gátrobbantás után

Egy újabb, kilencedik holttestre bukkantak a Herszoni területen, miután megsemmisült a kahovkai vízerőmű zsiliprendszere és a térséget elárasztotta a víz – számolt be kedden a helyi katasztrófavédelem.

 

Egy 1950-es születésű nő holttestét találták meg a mentési munkálatok során, ő a katasztrófa kilencedik halálos áldozata

 

– közölte a hivatal szóvivője. Emlékeztetett arra, hogy a korábban bejelentett nyolc halott közül ketten az evakuálási pont ágyúzásának áldozatai voltak.

„A legfrissebb adatok szerint 86 ember sérült meg, közülük 84-en kórházba kerültek, a többieket ambuláns kezelésre hazaengedték” – derült ki a tájékoztatásból. 

Június 6-án, feltehetőleg robbanás következtében beszakadt a kahovkai vízerőmű gátja, megsemmisültek a zsiliprendszer kapui és ellenőrizetlen vízkiáramlás következett be. A közeli települések lakóit kimenekítették. Az erőmű lerombolása súlyos környezeti károkat okozott, a Dnyeper mentén mezőgazdasági területeket öntött el a víz, és fennáll a kockázata annak, hogy az Észak-Krími-csatorna vize leapad. Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alá került részének megbízott kormányzója elmondta, hogy a mentők 7200 embert költöztettek el az árvízzel érintett régió településeiről.

Borítókép: Árvíz Herszonban 2023. június 7-én, egy nappal azután, hogy robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó gátján (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Gátrobbantás Ukrajnában

Az élelmiszer-biztonságot veszélyezteti a Nova Kahovka-i gátrobbantás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.