Vádaskodással válaszolt a Fehér Ház szóvivője az újságíró kérdésére

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára kedden azzal vádolt meg egy riportert, hogy „veszélyesnek” nevezte a transznemű embereket, amikor a transznemű sportolók női sportokban való részvételével kapcsolatos biztonsági aggályokról kérdezte a szóvivőt.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 06. 14. 8:00
Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője (Fotó: EPA/Michael Reynolds)
Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője (Fotó: EPA/Michael Reynolds)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház napi sajtótájékoztatóján Owen Jensen, az EWTN tudósítója azoknak a szülőknek az aggodalmaival kapcsolatban kérdezte Jean-Pierre-t, akik aggódnak sportoló lányaik biztonságáért, mert transznemű (biológiai férfiak) sportolók ellen kell versenyezniük, írja a Fox News.

Jensen azzal kezdte kérdését, hogy felolvasta Tommy Tuberville alabamai republikánus szenátor tweetjét, aki azt írta, hogy a biológiai férfiak versenyeztetése a női sportokban „igazságtalan, nem biztonságos és helytelen”. Idézett egy levelet is, amelyet 72 „elit női sportoló” írt alá, akik szerint az, hogy arra kényszerítik őket, hogy biológiai férfiakkal versenyezzenek, „nemcsak tisztességtelen, hanem diszkriminatív és illegális”.

Mit mondana az elnök azoknak a szülőknek, akiknek lányaik vannak, mondjuk például a középiskolában, és aggódnak, hogy a lányuknak esetleg egy férfival, egy férfinak született személlyel kell versenyeznie, és (...) aggódnak a lányuk biztonsága miatt 

− folytatta.

Jean-Pierre, aki korábban „bonyolultnak” nevezte a kérdést, ezután azzal vádolta a riportert, hogy „veszélyesnek” nevezte a transznemű sportolókat, és nem volt hajlandó tovább foglalkozni a kérdéssel.

A transznemű sportolók szereplése a nők versenyében a sportvilágban és a politikai színtéren egyaránt komoly vitákat generált az elmúlt hónapokban. A biológiailag férfinak született sportolók részvétele a női versenyeken a tisztességtelen előnyök mellett konkrét biztonsági aggályokat is felvet. 

Több szülő attól tart, hogy sportoló lányaik akár maradandó sérüléseket is szenvedhetnek, ha tisztességtelen versenyre vannak kényszerítve.

Hogy ezek az aggodalmak nem légből kapottak, azt Payton McNabb észak-karolinai középiskolai röplabdázó esete bizonyítja. McNabb tavaly ősszel agyrázkódást és nyaksérülést szenvedett, amikor egy transznemű sportoló az arcába könyökölt.

A középiskolai sportoló áprilisban sajtótájékoztatón szólította fel az állami törvényhozókat, hogy hozzanak törvényt a női sportágak védelmére. Azt is elárulta, hogy még mindig látásromlástól, részleges bénulástól, állandó fejfájástól, valamint szorongástól és depressziótól szenved.

„Az Észak-Karolinai Középiskolai Atlétikai Szövetség szabályozása miatt, amely lehetővé teszi, hogy biológiai férfiak versenyezzenek biológiai nők ellen, az életem örökre megváltozott” − mondta McNabb.

A Biden-kormányzat olyan új szabályt készül bevezetni, amelynek értelmében egyetlen szövetségi támogatásban részesülő iskola vagy főiskola sem vezethetne be olyan szabályozást, amely kategorikusan megtiltja a transznemű diákoknak, hogy a nemi identitásuknak megfelelő sportcsapatokban játsszanak.

Eközben a képviselőház úgy fogadta el a „Mentsük meg a női sportokat” című törvényjavaslatot április 20-án, hogy a demokraták közül senki sem szavazott mellette. A vita során több demokrata azzal érvelt, hogy a képviselőházi törvényjavaslat erősíti a transznemű diákok iskolai zaklatását.

Borítókép: Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője (Fotó: EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.