Vucsics: Innen már nehéz lesz visszatérni a realitás talajára + videó

Alekszandar Vucsics szerint az utolsó utáni pillanatban járunk, és ideje eldönteni, hogy az emberek akarnak-e békét a Balkánon.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 22:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerb elnök szerint a most kialakult helyzetért egyetlen személy a felelős, ő pedig Albin Kurti koszovói miniszterelnök, aki „mindenáron háborút és összecsapásokat” akar kieszközölni a térségben. Mint fogalmazott, attól tart, hogy átlépték a Rubicont, így már nagyon nehéz visszatérni a realitás talajára. Hozzátette: Szerbia továbbra is minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy a viszonyt a helyes útra terelje.

A Belgrád és Pristina közötti konfliktus jelentősen súlyosbodott az elmúlt hetekben: az észak-koszovói választásokat a szerbek bojkottálták, majd az alacsony részvételre hivatkozva nem fogadták el az albánok győzelmét. A helyzet összecsapásokig fajult a koszovói rendőrség, a nemzetközi erők, illetve a szerbek között. 

A szituációt csak fokozta, hogy kedden a koszovói rendőrök letartóztattak egy szerb férfit. Milun Milenkovics épp fodrásznál volt, amikor a speciális egység őrizetbe vette. Azzal vádolják, hogy részt vett a NATO-katonák elleni tüntetésekben és összecsapásokban.

Az esettel kapcsolatban Alekszandar Vucsics most azt mondta, nem állják meg helyüket a vádak, Milenkovics vallomásában ugyanis az szerepel, hogy ő pont a barikádok elhagyására biztatta nemzettársait, és arra kérte őket, ne kerüljenek összetűzésbe a NATO-katonákkal. A szerb elnök szerint Milenkovicsot annak ellenére tartóztatták le, hogy a NATO és az EU garanciát adott Szerbiának arra, hogy ez nem fog megtörténni. 

Alekszandar Vucsics emlékeztetett, az év eleje óta több szerbet is letartóztattak Koszovóban, hatot pedig lőfegyverrel sebesítettek meg. 

Egyetlen albánt sem lőttek meg, és egyetlen szerb sem lőtt albánra. A rendőrök sehol Szerbiában nem lőttek albán személyre. Ez csak a szerbekkel történik meg

 – fogalmazott a politikus. 

Szerdán állig felfegyverzett koszovói terrorista bandát vettek őrizetbe Szerbiában. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: Albin Kurti pristinai miniszterelnök speciális egységei lépték át az adminisztrációs vonalat, a szerbek egy milliméternyit sem mentek Koszovó területére, így nem sértették meg az erről szóló nemzetközi egyezményt. Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint azonban ez Szerbia bosszúja volt a keddi letartóztatásra. Válaszul megtiltotta a szerb áruk Koszovóba történő bevitelét. 

Ezt nem teheti meg. Az érvényben lévő nemzetközi kereskedelmi szerződések nem teszik lehetővé

– kommentálta a koszovói kormányfő döntését Vucsics, aki szerint a szankcióval azt akarják elérni, hogy a koszovói szerbek alapvető élelmiszerek, tej és kenyér nélkül maradjanak. 

Ez is azt mutatja, hogy igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a szerbeket végérvényesen kiűzzék a területről

– fogalmazott.

A koszovói szerbekhez szólva Alekszandar Vucsics azt üzente, Szerbia mindig mögöttük fog állni, ki kell tartani, és egységesnek kell lenni.

Borítókép: Alekszandar Vucsics (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.