Washington azzal vádolja Iránt, amit ő maga tesz

Washington azzal vádolja Iránt, hogy Oroszországgal együttműködve egy dróngyártó üzem felhúzásán dolgozik Moszkvától keletre. Teherán és Moszkva védelmi együttműködését a Nyugat foggal-körömmel próbálja megakadályozni, miközben Ukrajna felfegyverzésére óriási összegeket költenek. A Pentagon épp a minap jelentette be újabb, Kijevnek nyújtandó, 2,1 milliárd dolláros katonai támogatását.

Magyar Nemzet
2023. 06. 09. 19:37
null
Herszoni terület, 2022. november 7. 2022. november 7-én közreadott képen ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen november 5-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán egy dróngyártó üzem építéséhez szükséges berendezéseket, eszközöket szállíthat Oroszországnak − közölte a Fehér Ház pénteken hírszerzési információkra hivatkozva. John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője elmondta, úgy vélik, hogy a gyár már a jövő év elejére elkészülhet. Washington az állításait áprilisban készített műholdfelvételekkel is igazolta. 

Joe Biden elnök és az amerikai adminisztráció már korábban is figyelmeztetett arra, hogy az irániak és az oroszok készülnek valamire. 

Már decemberben jelentették, hogy szerintük Teherán és Moszkva azt fontolgatják, hogy drónokat állítanak majd össze Oroszországban, hogy azokat az oroszok Ukrajnában vessék be. 

Emellett azzal is vádolták Teheránt, hogy drónokat adott el Moszkvának. Irán ugyanakkor tagad, Teherán közlése szerint csak a háború kezdete előtt szállítottak ilyen eszközöket Oroszországnak, azóta nem. 

Ezzel szemben Kirby szerint amerikai tisztviselők azt is megállapították, hogy Irán továbbra is ellátja az orosz hadsereget támadó drónokkal, amelyeket a Kaszpi-tengeren keresztül szállítanak az iráni Amirabadból az oroszországi Mahacskalába. Az oroszok ezen drónokat használják fel az ukránok támadására. A Fehér Ház szerint Oroszország májusig több száz egyirányú támadó drónt, valamint dróngyártáshoz kapcsolódó berendezéseket kapott Irántól.

Ez egy teljes körű védelmi partnerség, amely káros Ukrajnára, Irán szomszédaira és a nemzetközi közösségre

– mondta Kirby.

A drónkereskedelem megakadályozása érdekében az Egyesült Államok, az Európai Unió és az Egyesült Királyság az elmúlt hónapokban több szabályt is elfogadott. A Fehér Ház a múlt hónapban egyébként azt közölte, hogy Oroszország további drónokat szeretne vásárolni Irántól, miután a korábban Teherántól vásárolt 400 eszköz nagy része már megsemmisült. Az USA szerint az üzlet kétoldalú, hiszen Irán is kifejezte arra irányuló szándékát, hogy hadi eszközöket vásároljon az oroszoktól.

 

Amerikának szabad

A fegyverkezés ugyanakkor zavartalanul zajlik a másik oldalon. Ennek részeként az Egyesült Államok új, 2,1 milliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely egyebek mellett Patriot légvédelmi rakétákat, Hawk légvédelmi rendszereket és rakétákat, valamint Puma drónokat is tartalmaz. A mostani az Egyesült Államok által nyújtott egyik nagyobb csomagok egyike. 

A Pentagon közleménye szerint a csomag azt mutatja, hogy Amerika továbbra is elkötelezett, hogy segítsen Ukrajnának megvédeni a saját területét és hosszú távon elrettentse az orosz agressziót.

A Biden-kormányzat több mint 37,6 milliárd dollár értékben nyújtott katonai segítséget Ukrajnának 2022 februárja óta − írta az Independent brit napilap.

Borítókép: A 2022. november 7-én közreadott képen ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen november 5-én (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

 

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.