„Washingtonnak tiszteletben kell tartania Peking fő aggodalmait”

Csin Kang kínai külügyminiszter szerdán amerikai kollégájával folytatott telefonbeszélgetést, amelynek során arra kérte Antony Blinkent, hogy a washingtoni kormányzat ne avatkozzon bele Kína belügyeibe, és tartsa tiszteletben Peking fő aggodalmait – közölte a kínai külügyminisztérium.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 10:05
null
CHINA-POLITICS Fotó: NOEL CELIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminisztérium rövid tájékoztatása szerint Blinken arra kérte kínai kollégáját, hogy továbbra is tartsák fenn a kommunikációt az esetleges nézeteltérések, félreértések és konfliktusok elkerülése érdekében.

A külügyi tárcavezetők megbeszélésére a kínai tájékoztatás szerint az amerikai diplomácia vezetőjének tervezett, jövő héten esedékes pekingi útja előtt került sor, amelynek célja az idén február óta mélypontra került amerikai–kínai kapcsolatok, illetve a két ország között jelenleg feszültséget okozó kérdések, egyebek között a kémkedéssel, valamint a csipgyártáshoz szükséges félvezetőkkel kapcsolatos viták rendezése.

A közlemény szerint a szerdai telefonbeszélgetés során Csin Kang reményét fejezte ki, hogy az amerikai kormányzat kompromisszumra jut a kínai vezetéssel a felmerülő kérdésekben azáltal, hogy igyekszik hatékonyan rendezni nézeteltéréseiket, illetve elősegíti a párbeszédet és az együttműködést a két nagyhatalom között.

A kínai külügyminiszter felhívta amerikai kollégája figyelmét arra is, hogy 

az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartania Peking fő aggályait, egyebek között az olyan ügyekben, mint a tajvani kérdés. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a kínai–amerikai kapcsolatok a közeljövőben stabilizálódnak, illetve visszatérnek a tartós és töretlen fejlődés útjára.

A kínai külügyminisztérium egyelőre nem adott ki tájékoztatást Blinken pekingi útjával kapcsolatban, egy amerikai tisztviselő közlése szerint azonban a tárcavezető június 18-án érkezik a kínai fővárosba, ahol öt éve nem járt amerikai külügyminiszter.

Blinken eredetileg az év elején látogatott volna Pekingbe, ám az Egyesült Államok területe felett lelőtt feltételezett kínai kémléggömb miatt lemondta februárra tervezett pekingi útját.

Borítókép: Csing Kang kínai külügyminiszter (Fotó: AFP/Noel Celis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.