időjárás 16°C Malvin 2023. október 1.
logo

Zelenszkij szerint Putyin elvesztette hatalmát

Magyar Nemzet
2023.06.09. 15:50 2023.06.09. 16:12
Zelenszkij szerint Putyin elvesztette hatalmát

A Kahovka-gát felrobbantásáról, családjáról és Vlagyimir Putyin gyengeségéről is beszélt a Bild német lapnak adott interjúban Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök kijelentette, szerinte egy nagy belső konfliktus zajlik Oroszországon belül, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője és Szergej Sojgu védelmi miniszter között folyamatosan növekszik a feszültség. 

Van egy háború, amit különleges katonai műveletnek neveznek, és van egy politikai harc. Ez utóbbi nagyon is komoly. Különféle állami és magánhadseregek között zajlik

– mondta Zelenszkij, aki hozzátette, erről maga az orosz elnök is tud. Az ukrán államfő kiemelte: a Putyinhoz közeli emberek már megértették, hogy rendszere meggyengült.

Mikor történik ez? Akkor, amikor az emberek megéreznek valamit. Megérzik, hogy a helyzet változik

− vélekedett.

Volodimir Zelenszkij úgy véli, Putyin szövetségesei elvesztették a belé vetett hitüket, s ez érinti a hadsereget is. Putyin elvesztette azt a hatalmát, amellyel korábban rendelkezett − hangsúlyozta az ukrán vezető.

 

Béke nincs, fegyverek kellenek

Az esetleges béketárgyalásokról szólva Zelenszkij határozottságának adott hangot. Hangsúlyozta: amíg Oroszország folytatja a háborút, addig nem hisz a béke lehetőségében. Az ukrán elnök emellett még több fegyvert követelt a hazájának.

Ez háború. És egy háborúban soha nincs elég egyik vagy másik fegyverből, sosem elég a lőszerből

− húzta alá.

Zelenszkij beszélt országa esetleges NATO-tagságáról, és egyértelmű jelzést követelt a szövetségtől, hogy készek befogadni Ukrajnát. A közelgő vilniusi csúcsról az ukrán elnök a következőket mondta:

Természetesen Ukrajna szeretne jelen lenni a csúcson, de ha a NATO nem tekint ránk úgy, mint jövőbeli tagjára, akkor miért menjünk oda?

− tette fel a kérdést. Zelenszkij reményének adott hangot, hogy Berlin és Párizs megváltoztatja álláspontját, és beleegyezik Kijev integrációjába.

Az ukrán elnök élesen elutasította, hogy országának köze lenne az Északi Áramlat vezeték elleni támadásokhoz.

 

Derűlátók az ukránok

Az elnökhöz hasonlóan az ukrán lakosság is derűlátó a háború kimenetelét illetően − derült ki a Rating szociológiai csoport felméréséből, melyet a Kárpáthír kárpátaljai hírportál szemlézett. Az ukránok többsége (62 százalék) úgy gondolja, hogy legalább fél év vagy még több idő kell ahhoz, hogy megnyerjék az Oroszországgal vívott háborút. Húsz százalék véli úgy, hogy a győzelem néhány héten vagy hónapon belül lehetséges. Az ukránok mindössze egy százaléka hiszi úgy, hogy Ukrajna vesztesként fog kikerülni a konfliktusból.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

 

 

 

 

 

 

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.