Zsarolással vádolják az Európai Néppárt vezetőjét

Manfred Weber nyomást gyakorolhatott párttársaira, hogy a központi állásponttal együtt szavazzanak a természetvédelmi jogszabályról.

Magyar Nemzet
2023. 06. 15. 12:44
VON DER LEYEN, Ursula; WEBER, Manfred
Strasbourg, 2019. december 18. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetõje az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. december 18-án. MTI/EPA/Patrick Seeger Fotó: Patrick Seeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai Parlamenti (EP-) képviselők zsarolással vádolják Manfred Webert − számolt be a Brussels Times angol nyelvű belga hírportál. Az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának (ENVI) elnöke, Pascal Canfin szerint az Európai Néppárt (EPP) vezetője több képviselőt is megfenyegetett: amennyiben a néppárt álláspontjával ellentétesen szavaznak csütörtökön az uniós természetvédelmi jogszabályról, úgy súlyos következményekkel kell szembe nézniük.

A jogszabályról szóló szavazás egyébként 44-44-el végződött, ami az igenek és nemek arányát illeti. Ez azt jelenti, hogy a javaslat nem kerül le az asztalról − ahogyan azt az EPP szerette volna −, ugyanakkor nem is tudták megszavazni azt, mivel kifutottak az időből. A következő voksolásra június 27-én kerül majd sor. 

A 2022 júniusában előterjesztett javaslat célja, hogy megfordítsa az európai környeztre gyakorolt káros hatásokat, az uniós zöldmegállapodás egyik alappillére. Az élelmezésbizonság körüli növekvő aggályok, valamint a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború okozta válságok közepette a javaslat óriási vitát váltott ki, az európai jobboldal szerint az negatívan érintené a mezőgazdaságból élőket. 

Kedden több mint 3330 tudós tett közzé egy levelet a jogszabály támogatására, és mélységes aggodalmát fejezte ki a kérdésről folytatott viták miatt. Mint írták, az ellenérvek szembemennek a tudományos bizonyítékokkal, és pontról pontra cáfolják a különböző állításokat. A tervezetet a mezőgazdasági és halászati bizottságokban is leszavazták már.

Az egyik legkeményebb álláspontot a jogszabállyal szemben az EPP képviseli, s úgy tűnik, Manfred Weber nem tűri, hogyha párttársai eltérnek ettől. 

Canfin szerint amennyiben nem tesznek így, úgy lekerülhetnek a jelöltek listájáról a jövő évi EP-választásokon. Emellett Weber állítólag több miniszterelnökre, köztük a svéd Ulf Kristerssonra is nyomást helyezett annak érdekében, hogy az uniós vezetőket tömörítő tanácsban tárgyalják újra a javaslatot.

Canfin vádjai azután érkeztek, hogy egy cseh EP-képviselő kijelentette: az EPP álláspontjával ellentétesen fog szavazni. A képviselő azóta visszahátrált és kérte, hogy a csütörtöki szavazáson helyettesítsék őt. 

Nem tartom jó döntésnek, hogy az EPP általánosságban elutasította a javaslatot, de tiszteletben tartom azt

− fogalmazott Stanislav Polcak.

Weber tagadta a vádakat, szerinte Canfin ideges és pánikol a szavazás miatt. A néppárt kommunikációs igazgatója pedig Frans Timmermans európai bizottsági alelnököt vádolta zsarolással az ügyben.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2019. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.