A közönségkedvenc Novák Katalint szélsőséges feministák támadták meg

Hiába az utólagos kritikák, a magyar államfő családpárti álláspontja nagy sikert aratott, a közönség vastapssal jutalmazta szavait.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 07. 19. 19:57
Novák Katalin köztársasági elnök részt vesz a ruandai Kigaliban a Women Deliver nevű, a nők jogaival foglalkozó nemzetközi konferencián 2023. július 17-én. (Fotó: Facebook/Novák Katalin) Forrás: Facebook/Novák Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Másfél nappal később kapcsoltak a feministák” – fogalmazott a Mandiner a Women Deliver elnökének, a pakisztáni Maliha Khan közleményére, amelyben „elhatárolódott” Novák Katalin magyar államfő nemi egyenlőség, befogadás, valamint abortusz kérdésében mutatott – nem pontosan idézett – álláspontjától.

A magyar köztársasági elnök hétfőn szólalt fel a világ legnagyobb presztízsű nőjogi konferenciáján, a Women Deliveren (WD2123), amelyet idén Ruandában tartottak, ahova Novák Katalin a szervezők felkérésére érkezett.

Novák Katalin a kerekasztal-beszélgetésen többek között arról beszélt, hogy a nőknek többé ne kelljen választaniuk a szakmai siker és az anyai hivatás között, hangsúlyozta a női egyenjogúság fontosságát és a nők szerepét a politikában. Pozitívumként megemlítette, hogy Magyarországon tíz év alatt 25 százalékkal nőtt a termékenység, a házasságok száma pedig a kétszeresére emelkedett. 

Ismertetett emellett néhány magyar családpolitikai intézkedést, köztük a négy vagy több gyermeket vállaló nők élethosszig tartó szja-mentességét.

A kifejezetten LMBTQ-ügyekkel és abortuszpárti aktivizmussal is foglalkozó konferencián Novák Katalin családpárti álláspontja váratlanul nagy sikert aratott, a nyitóbeszélgetés résztvevői közül egyértelműen ő kapta a legtöbb tapsot.

A javarészt 30 év alatti nőkből álló közönséget a leginkább az az üzenet lelkesítette, hogy a nők ne kényszerüljenek munka és anyaság között választani, de nagy taps fogadta azt is, hogy Novák Katalin Magyarország első női köztársasági elnöke.

A Mandiner arra is felhívta a figyelmet, hogy noha Maliha Khan most azt állítja, nem értett egyet Novák Katalin WD2023 konferenciára történő meghívásával, a januárban keltezett meghívón az ő aláírása is szerepel. Mint hozzáteszik: Paul Kagame ruandai elnök mindenesetre elérte, hogy egy nőjogi konferencián a család és az anyaság esetleg a magzati élet kioltásától eltérő kontextusban is szóba kerülhet, megengedve azt, hogy az anyajogok is nőjogok.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök részt vesz a ruandai Kigaliban a Women Deliver nevű, a nők jogaival foglalkozó nemzetközi konferencián 2023. július 17-én (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.