Éket vert Zelenszkij Brüsszel és a latin-amerikai országok közé

A Brüsszelbe érkező tengerentúliak hallani sem akartak arról, hogy csúcstalálkozójukon az ukrán elnök is részt vegyen.

Homoky Réka
2023. 07. 17. 19:55
ZELENSZKIJ, Volodimir
Prága, 2023. július 6. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellép a prágai vár díszõrségének tagjai elõtt a tiszteletére tartott fogadási ünnepségen 2023. július 6-án. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelben tartják hétfőn és kedden a harmadik EU–CELAC csúcstalálkozót, uniós vezetők és a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének vezetőinek részvételével. A mérföldkőnek számító találkozóra nyolc év elteltével kerítettek sort a belga fővárosban.

A tárgyalások témája azonban már jóval a megbeszélések elkezdése előtt konfliktust váltott ki, különös tekintettel az uniós tagországok azon javaslatára, mely szerint támogatni kívánják Ukrajnát.

Az Euractiv értesülései szerint valóságos hideg zuhanyként érte az uniós országok vezetőit, hogy a Latin-Amerikai és a Karib-tengeri Államok Közössége (CELAC) 33 országának állam- és kormányfői kifejezetten irritálónak találják az Ukrajna megsegítésére irányuló törekvéseket és nem kérnek belőlük. 

A CELAC 21 oldalas ellenjavaslatot küldött ugyanis az EU-tagállamok által a múlt hónapban megküldött szövegtervezethez, amely több bekezdést is tartalmazott Ukrajna támogatásáról, hivatkozva az ENSZ közgyűlésének határozataira. 

A lap úgy értesült, hogy a latin-amerikai országok vezetői az összes Ukrajnával kapcsolatos részt törölték a napirendi pontok közül. 

A CELAC vezetői által módosított nyilatkozat szövege szerint az uniós országok vezetői és a latin-amerikai, valamint karibi politikusok közösen szorgalmazzák a jelenleg is tartó európai konfliktus konstruktív diplomáciai megoldásait békés eszközökkel, amely garantálja mindenki szuverenitását és biztonságát, valamint a regionális és nemzetközi békét, stabilitást és biztonságot hozva.
Egy, az Euractivnak nyilatkozó uniós diplomata kiemelte, létfontosságú, hogy a közös nyilatkozat utaljon az ENSZ alapokmányában foglalt valamennyi elv iránti közös elkötelezettségre, beleértve a területi integritás és szuverenitás tiszteletben tartását, hozzátéve, hogy az Oroszország Ukrajna között dúló háború elítélendő.  

A latin-amerikai országok vezetői számára az is elfogadhatatlan volt, hogy Spanyolország meghívta a csúcstalálkozóra Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, ám a CELAC-vezetők ezt kategorikusan elutasították, ezért Zelenszkij végül nem ment el Brüsszelbe.

A latin-amerikai országok vezetői több alkalommal is kijelentették, nem szeretnének belekeveredni abba a háborúba, amelyre továbbra is elsősorban európai problémaként tekintenek.
A csúcstalálkozó egyik latin-amerikai résztvevője leszögezte, hogy a találkozó nem szólhat csak arról, hogy az európaiak felszólítják a latin-amerikai országokat, hogy támogassák Ukrajnát, majd kiemelte a régió saját napirendjének, a társadalmi-gazdasági fejlődésnek, a környezetvédelemnek és a hosszú távú kilátásoknak a fontosságát.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.