A NATO élén marad Jens Stoltenberg további egy évig

A főtitkár megbízatását a jövő heti csúcstalálkozón hagyják jóvá hivatalosan.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 04. 12:30
PISTORIUS, Boris; STOLTENBERG, Jens
Pabrade, 2023. június 26. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtóértekezletet tart a Griffin Storm 2023 fedõnevû litván-német NATO-hadgyakorlat helyszínén, a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvõ Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án. A hadgyakorlat várhatóan július 7-ig tart. Boris Pistorius német védelmi miniszter közölte, hogy a NATO keleti szárnyának megerõsítésére Németország négyezer katonát küld Litvániába tartós állomásozásra. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO-tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy további egy évvel, 2024. szeptember 30-ig meghosszabbítják Jens Stoltenberg főtitkár szeptember végén lejáró megbízatását – erről maga az észak-atlanti szövetség főtitkára tájékoztatott kedden. Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében közölte: megtiszteltetés számára a 31 tagországot számláló katonai szövetség állam-, illetve kormányfőinek döntése.

Az Európa és Észak-Amerika közötti transzatlanti kötelék közel hetvenöt éve biztosítja szabadságunkat és biztonságunkat, és egy veszélyesebb világban nagyszerű szövetségünk fontosabb, mint valaha

– fogalmazott a főtitkár.

A Észak-atlanti Tanács közleménye szerint a döntést a NATO-tagállamok vezetői hivatalosan a szervezet jövő heti, vilniusi csúcstalálkozón hagyják jóvá. Közölték: a szövetségesek köszönetet mondtak a főtitkárnak a vezetői munkájáért és a NATO iránti elkötelezettségéért, ami – mint írták – kiemelt fontosságú a transzatlanti egység megőrzésének szempontjából a jelenlegi példátlan biztonsági kihívásokkal terhelt időszakban.

Stoltenberg, az idén 64 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október 1. óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget. Eredetileg négy évre választották meg, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel, 2022-ben pedig további egy évvel meghosszabbították. Ő az észak-atlanti szövetség 13. főtitkára.

Stoltenberg kétszer volt Norvégia miniszterelnöke, először 2000 és 2001 között, majd 2005 és 2013 között, azt megelőzően Norvégia pénzügyminisztereként, korábban ipari és energiaügyi miniszterként tevékenykedett. A leköszönő NATO-főtitkár 2021. december közepén megpályázta a norvég jegybank (Norges Bank) elnöki posztját, amelyet az oslói intézmény február eleji bejelentése szerint elnyert.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtóértekezletet tart a Griffin Storm 2023 fedőnevű litván–német NATO-hadgyakorlat helyszínén, a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.