A spanyol soros elnökség prioritásairól egyeztet Madridban az Európai Bizottság elnöke

A spanyol kormány július 1-jétől december 31-ig látja el az EU soros elnökségét, amelynek kiemelt témája lesz Ukrajna további támogatása és a menekültügyi paktum véglegesítése.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 07. 03. 12:15
SÁNCHEZ, Pedro; MARIN, Sanna
Helsinki, 2023. március 3. Pedro Sánchez spanyol kormányfõ a Sanna Marin finn miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén Helsinkiben 2023. március 3-án. MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Fotó: Heikki Saukkomaa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány és az Európai Bizottság Madridban elemzi a spanyol elnökség napirendjét és célkitűzéseit. A dél-európai ország július 1-jén vette át az EU soros elnökségét. Ebből az alkalomból Pedro Sánchez miniszterelnök rögtön Kijevbe látogatott, hogy ott fejezze ki elkötelezettségét Ukrajna további védelme mellett. Úgy fogalmazott: az Európai Unió a spanyol elnökség idején is összehangolja erőfeszítéseit Ukrajna védelmi szükségleteinek fedezésére az Európai Békekereten keresztül. 

Sánchez találkozott Zelenszkij elnökkel is, majd egy közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben Ukrajna nagyra értékeli Spanyolország támogatását, és amelyben az ibériai állam kormánya megismétli szilárd elkötelezettségét Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett. Kiemelték benne mindkét ország szilárd elhatározását amellett, hogy az Ukrajnában elkövetett háborús és egyéb súlyos bűncselekményekért felelős személyeket bíróság elé állítsák, és támogassák egy megfelelő igazságszolgáltatási mechanizmus létrehozását, amely lehetővé teszi az elszámoltathatóságot.

Sánchez megígérte azt is, hogy katonai téren újabb segítséget biztosít KIjevnek, mely további négy Leopard harckocsiból, páncélozott járművekből és egy terepkórházból áll majd. 

A spanyol miniszterelnök vasárnap az Európai Tanács elnökével találkozott, hétfőn pedig már Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és kollégáit fogadja Madridban, hogy közösen elemezzék a spanyol EU-elnökség napirendjét és annak céljait, köztük a migrációs és menekültügyi paktum véglegesítésének lehetőségeit. 

A spanyol kormány négy fő tengelyt jelölt meg a december 31-ig tartó elnökség idejére: 

az unió újraiparosítását és nyílt stratégiai autonómiájának garantálását, az ökológiai átmenet, továbbá a nagyobb társadalmi és gazdasági igazságosság előmozdítását, valamint az európai egység megerősítését. 

Azok a kérdések, amelyekben komolyabb előrelépés várható az elkövetkező hat hónapban, a migrációs és menekültügyi paktum, mely kötelezővé tenné az összes tagállamnak, hogy bevándorlókat fogadjon be. Emellett nagy eséllyel módosulhatnak a fiskális szabályok, megtörténhet a villamosenergia-piac reformja, valamint a közösségi költségvetés felülvizsgálata abból a célból, hogy hogy még több segélyt irányozzanak elő Ukrajnának.

​Pedro Sánchez kormányfővel való megbeszélése után Ursula von der Leyent és munkatársait VI. Fülöp király fogadja majd a spanyol királyi palotában. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.