A szakértő szerint Putyin egyelőre csak szópárbajt vív a lengyelek ellen + videó

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője megkeresésünkre nyilatkozott a Putyin–Lukasenka-találkozóról.

Homoky Réka
2023. 07. 23. 18:19
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. július 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kezet fog fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron 2023. július 23-án. MTI/EPA/Szputnyik/Alexander Demjancsuk Fotó: Alexander Demjancsuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak kapcsán kerestük meg Horváth Józsefet, hogy vasárnap Szentpéterváron találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő.  

A megbeszélésen elhangzott, hogy a Belaruszban tartózkodó Wagner zsoldoshadsereg tagjai Nyugatra, egész pontosan Lengyelországba akarnak menni, amihez engedélyt is kértek Minszktől. Lukasenka ígéretet tett rá, hogy az országban tartja őket. 

Horváth József úgy véli, hogy ez pillanatnyilag egyelőre még nem több, mint egy kommunikációs küzdelem.

A szakértő szerint tekintettel az orosz–ukrán fronton zajló eseményekre, Oroszország pillanatnyilag csak korlátozottan képes arra, hogy egy újabb frontot nyisson, akár a szó valódi értelmében is.  

Horváth József felhívta rá a figyelmet, hogy a lengyel haderő és a Wagner zsoldoscsapat nem egy súlycsoportot képvisel, két külön súlycsoportot jelent, kiemelve, hogy Lengyelország a NATO egyik legerősebb hadseregével bír.

Ezt figyelembe véve megjegyezte, hogy pillanatnyilag egyfajta szópárbajról van szó, aminek annyi a jelentősége, hogy az oroszok a lengyelek eddigi megnyilvánulásaival szemben nyilvánvalóan demonstrálni akarják, hogy tulajdonképpen vannak még olyan ütőkártyáik, amelyeket akár még ki is játszhatnának, de ez szerencsére pillanatnyilag csak a virtualitás szintjén van. 

Hozzátette: azzal nyilván tisztában van Putyin elnök is, hogy a Wagner-csoport Lengyelországra szabadításával olyan mértékben eszkalálná a háborút, hogy az egész NATO ellene fordulna, ez pedig messze meghaladná Oroszország jelenlegi képességeit.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbra) kezet fog fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron 2023. július 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alexander Demjancsuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.