Afganisztánnál is több pénzt kaphat Ukrajna az újjáépítésre

Svédország a támogatással a kelet-európai ország uniós csatlakozását is előkészítené.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 17. 15:12
null
Krivij Rih, 2023. június 13. Romos lakóházak elõtt gyerekek Krivij Rihben 2023. június 13-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost. Hat ember életét vesztette, huszonöt pedig megsebesült. MTI/AP/Andrij Dubcsak Fotó: Andrij Dubcsak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatta a svéd kormány hétfőn az Ukrajna újjáépítését célzó, hatmilliárd svéd koronás (csaknem 200 milliárd forint) tervét, amely a kelet-európai ország európai uniós csatlakozását is előkészítené. Johan Forssell nemzetközi fejlesztési, együttműködési és külkereskedelmi miniszter újságíróknak elmondta, az összeget terv szerint 2023. július elseje és 2027. december 31-e között bocsátanák Kijev rendelkezésére. Hozzátette, hogy a most előirányzott összeg csupán az alapkeret, amelyet a tervek szerint növelnének.

Célunk nem az, hogy újjáépítsük azt, ami egykor volt, hanem valami új, valami zöldebb (…) építésébe fogjunk

– fogalmazott Forssell.

Az összeget Ukrajna infrastruktúrájába, elsősorban az egészségügyi és az oktatási rendszerbe fektetnék, valamint elősegítenék Kijev hozzáférését a megújuló energiaforrásokhoz. Emellett erősítenék és fejlesztenék a két ország gazdasági kapcsolatait a korrupció elleni harc, illetve az átláthatóság jegyében. A miniszter emlékeztetett arra, hogy ez az összeg éves átlagra lebontva sokkal nagyobb annál, mint amennyit a skandináv ország korábban Afganisztánnak küldött. Idén Ukrajna az első ország, amely részesül Svédország más államok megsegítésére szánt keretéből. Az Oroszország által indított ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta Stockholm már 4,7 milliárd koronányi humanitárius, valamint 17 milliárd korona értékű katonai segélyt küldött Kijevnek.

Borítókép: Romos lakóházak előtt gyerekek Krivij Rihben 2023. június 13-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost (Fotó: MTI/AP/Andrij Dubcsak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.