Balira menne nyaralni? Erről jobb, ha tud

Nem árt felkészülni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 13. 12:09
Gates,To,One,Of,The,Hindu,Temples,In,Bali,In
599071352 Fotó: Pav-Pro Photography Ltd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszeri tíz dollár (3400 forint) turistaadó megfizetésére kötelezik a Bali szigetére látogató külföldi turistákat január elsejétől az indonéz hatóságok – derül ki csütörtöki közleményükből.

A beszedett díjat a sziget természetvédelmi kincseinek és kulturális javainak megóvására fordítják.

 A turistaadó megfizetése alól az indonéz turisták mentesülnek. Az adót a repterekre és a kikötőkbe érkezve a helyszínen, elektronikus módon lehet majd befizetni, a nyugtát minden látogató köteles megőrizni a szigetről való távozásig – hívták fel a figyelmet.

„Az intézkedéssel a külföldi látogatók tudatosságát és felelősségét akarjuk erősíteni, így maguk a turisták is részt vehetnek a környezet és kultúrális javak megóvásában” – magyarázta el a szabály egyik fő célját Putu Astawa, az Idegenforgalmi Hivatal vezetője.

Az utóbbi hónapokban egyre több bejelentés érkezett a hatóságokhoz a külföldi turisták megbotránkoztató viselkedéséről és szabályszegéseiről, melyek több alkalommal is az elkövetők kitoloncolását eredményezték. Az egyik alkalommal egy orosz modell meztelenül pózolt egy szakrális fánál, egy másik férfi ittasan elütött egy gyalogost. Múlt hónapban a tartomány kormányzata a bevándorlási hivatal utasítására tájékoztatást adott ki a térségbe látogató turistáknak a helytelen viselkedés lehetséges következményeiről.

A hatóságok kemény fellépést ígérnek a szabályszegőkkel szemben, a szabályok betartatásával ugyanis minőségi felüdülést akarnak biztosítani a szigetre érkező, kikapcsolódásra vágyó látogatóknak – hívta fel a figyelmet Wayan Koster tartományi kormányzó.

A tengerpartjairól, templomairól, vízeséseiről és éjszakai életéről ismert, 4,2 millió lakosú Bali 2019-ben, a járvány előtti évben 6,2 millió külföldi látogatót vonzott, míg tavaly mintegy kétmillió turista kereste fel az „istenek szigetét”.

Borítókép: Bali (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.