Bukarestben tárt karokkal fogadták a hazánkat támadó amerikai professzort

A professzor szerint „meg kell teremteni a lehetőséget, hogy kizárják Magyarországot az EU-ból”.

Joint meeting of the NATO leaders of Southeast Europe in Sofia
Joint meeting of the NATO leaders of Southeast Europe in Sofia Fotó: BORISLAV TROSHEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizetett hirdetésben büszkélkedik a Facebookon Nicolae Ciuca, a román szenátus elnöke, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője azzal, hogy pénteken Bukarestben találkozott Jan-Werner Müllerrel, a Princeton Egyetem professzorával. 

A beszámoló szerint megvitatták a liberális demokráciák stabilitását veszélyeztető tényezőket. 

Mint a Klaus Iohannis bizalmasának számító Ciuca fogalmazott, a populista, szélsőséges, idegengyűlölő és rasszista politikai mozgalmak valódi veszélyt jelentenek a demokratikus stabilitásra.

„Elsődleges kötelességünk cselekedeteink és megnyilvánulásaink révén megvédeni azokat a liberális értékeket és normákat, amelyek garantálják és védik a személyes szabadságot és sajátos nemzeti és európai identitásunkat” – fogalmazott bejegyzésében a politikus, akit sokan a PNL esélyes jelöltjeként emlegetnek a jövő év végén esedékes romániai elnökválasztáson. 

A Ciuca által nagy hírveréssel fogadott amerikai politológia professzor tavaly novemberben a Süddeutsche Zeitung online felületén megjelent vezércikkében 

Magyarországot említve negatív példaként arról írt, hogy az Európai Unióban „elengedhetetlen lenne az egyhangúság elvének megváltoztatása ahhoz, hogy véget vessenek a nemzeti kormányok egyéni vétójogával folytatott zsarolási játékoknak”. 

Fontosnak tartaná továbbá csökkenteni a 7. cikk alkalmazásának akadályait, amely lehetővé teszi a szavazati jog megvonását az európai elveket lábbal tipró kormánytól. 

A Iohannis pártjaként számontartott PNL vezetőjének vendége cikkében egyebek mellett azt írta: „Orbán Viktor egy putyinista zsaroló, aki már nem is pávatáncot lejt, hanem egyszerűen fojtófogást alkalmaz az unión”. – Nem lehet csak úgy napirendre térni afelett, hogy a magyar miniszterelnök politikai szabotázsa mennyit ártott az integrációnak az elmúlt években – fogalmazott tavalyi cikkében a professzor. Müller szerint „meg kell teremteni a lehetőséget, hogy kizárják Magyarországot az EU-ból”. 

Borítókép: Nicolae Ciuca (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Borislav Troshev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.