A bolgár elnök továbbra sem akarja felfegyverezni Ukrajnát

Bulgária és Ukrajna élénkebb védelmi együttműködésben állapodott meg – közölte csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki előre be nem jelentett látogatásra Szófiába érkezett. Rumen Radev bolgár államfő ugyanakkor határozottan kijelentette, hogy nem támogatja az ukrajnai fegyverszállításokat, és azt sem, hogy meggyengüljön saját országa védelme.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 06. 18:21
ZELENSZKIJ, Volodimir; DENKOV, Nyikolaj
Szófia, 2023. július 6. Nikolaj Denkov bolgár kormányfõ (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtóértekezletet tart Szófiában 2023. július 6-án. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megbeszéltük a katonai támogatást, amelyet Bulgária nyújt országunknak. Számítunk az együttműködésre, amely már most számos életet mentett meg – hangoztatta az ukrán elnök Nyikolaj Denkov bolgár kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Mindemellett köszönetet mondott bolgár házigazdáinak a kijevi vezetésnek nyújtott segítségért.

Zelenszkij nem sokkal a szófiai tárgyalásait megelőzően tudatta, hogy a megbeszélések napirendi pontjai között szerepel a NATO jövő héten esedékes vilniusi csúcstalálkozója is. A sajtótájékoztató előtt a két vezető energetikai együttműködésről szóló memorandumot írt alá. 

Közösen készen állunk nagyobb energiabiztonságot nyújtani országainknak kedvező árakkal az átlagembereknek

– mondta Zelenszkij. Az ukrán elnök közölte azt is, hogy meghívta Bulgáriát, vegyen részt az ukrajnai újjáépítésben, különösen ami az oktatási ágazatot illeti. Hozzátette: Bulgária a környezetvédelem és a digitalizáció terén is hajlandó segítséget nyújtani.

Rumen Radev bolgár államfő kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktusnak nincs katonai megoldása, és elmondta, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a béketeremtésre.

Nem értek egyet azzal, hogy hadianyagot szállítsunk Kijevnek, különösen a bolgár hadsereg tartalékaiból. A hadsereg főparancsnokaként engem terhel a felelősség, hogy az ország harckészsége ne gyengüljön meg. Továbbra is úgy vélem, hogy ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, és az egyre több fegyver aligha fog ehhez vezetni. Mindemellett többet szeretnénk hallani a béke szót. A fő erőfeszítéseknek a béke elérésére kellene összpontosulniuk. Úgy gondolom, jelen pillanatban nem használunk fel erre minden diplomáciai eszközt

– emelte ki Radev.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov Zelenszkij bulgáriai látogatását kommentálva kijelentette, hogy mindez csak azt mutatja, hogy a kijevi vezetés a lehető legtöbb államot bele akarja rángatni a konfliktusba. Hangsúlyozta, hogy az ilyen megbeszélések érdemben mit sem fognak változtatni az ukrajnai orosz hadművelet eredményén, ahogy azt a jelenlegi fronthelyzet is mutatja.

Borítókép: Nikolaj Denkov bolgár kormányfő (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtóértekezletet tart Szófiában 2023. július 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.