Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Elítélte a svédországi Korán-égetést az Európai Unió

Az iszlámokat sértő gesztus után tüntetések kezdődtek Irakban és Iránban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 01. 14:19
Bagdad, 2023. június 30. Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok hívei megrohamozzák Svédország bagdadi nagykövetségét a Svédországban elkövetett Korán-égetés elleni tiltakozásul 2023. június 29-én. Egy nappal korábban egy Svédországba menekült 37 éves iraki férfi, Salwan Momika tüntetõleg megtaposta és fegyújtotta a muszlimok szent könyvét Stockholm legnagyobb mecseténél az íd al-adha áltozati ünnep idején. Az iraki kormány elítélte a provokációt, Marokkó pedig az eset miatt hazahívta svédországi nagykövetét. MTI/EPA/Ahmed Dzsalil Fotó: Ahmed Dzsalil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben ítélte el a svédországi Korán-égetést az Európai Unió, és sajnálatosnak nevezte, hogy ilyen cselekményt hajtottak végre a muszlimok kiemelt ünnepén, az íd al-adha (áldozat ünnepe) napján.

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSz) szombati közleményében szóvivője útján azt közölte, a Korán elleni sértő cselekedet semmilyen módon sem tükrözi az Európai Unió véleményét.

A Korán vagy bármely más szent könyv elégetése sértő, tiszteletlen és egyértelmű provokáció. A rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye Európában

 – jelentették ki.

Az Európai Unió továbbra is kiáll a vallás vagy meggyőződés szabadsága és a szólásszabadság mellett, külföldön és belföldön egyaránt – húzták alá.

„Itt az ideje, hogy közösen álljunk ki a kölcsönös megértésért és tiszteletért, és megakadályozzuk a helyzet elmérgesedését” – írták.

Arra utalva, hogy a Korán stockholmi elégetése miatt tüntetések kezdődtek Irakban és Iránban, azt közölték: az EU szorosan figyelemmel követi a fejleményeket, nyugalomra és önmérsékletre szólít fel, továbbá elítéli a diplomáciai képviseletek elleni támadásokat.

Stockholm központjában Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló oldalakat tépett ki és gyújtott meg az iszlám szent könyvéből szerdán. A Koránra előzőleg szalonnát helyezett, ami a hívőket súlyosan sértő gesztus volt. Momika ellen utólag etnikai vagy nemzetiségi csoport elleni izgatás, továbbá a tűzgyújtási tilalom megszegése miatt eljárás indult, de előzetesen a rendőrség engedélyt adott akciójára.


Borítókép: Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok hívei megrohamozzák Svédország bagdadi nagykövetségét a Svédországban elkövetett Korán-égetés elleni tiltakozásul 2023. június 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.