Felmentették a két román szekust, akiket egy politikai fogoly meggyilkolásával vádoltak

A két tisztet eredetileg emberiesség elleni elévülhetetlen bűncselekményekkel vádolták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 27. 14:22
Illusztráció. Egy bírói kalapáccsal berekeszti a tárgyalást. (Fotó: EURACTIV România / Twitter)
Illusztráció. Egy bírói kalapáccsal berekeszti a tárgyalást. (Fotó: EURACTIV România / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen felmentették Romániában a Securitate – az egykori kommunista politikai rendőrség – két tartalékos tisztjét, akiket egy volt politikai fogoly, Gheorghe Ursu 1985-ben bekövetkezett halála miatt állított bíróság elé 2016-ban a katonai ügyészség.

A legfelsőbb bíróság csütörtöki végzése a bukaresti táblabíróság 2019-ben hozott ítéletét emelte jogerőre. 

A két szekust (Securitate-tisztet) eredetileg emberiesség elleni – elévülhetetlen – bűncselekményekkel vádolták, az alapfokon eljáró instancia azonban embertelen bánásmódra módosította tetteik büntetőjogi besorolását, és felmentette őket.

Az építészmérnökként dolgozó, verseket és prózai műveket is publikáló Gheorghe Ursut 1985-ben tartóztatták le, miután megtalálták rendszerellenes feljegyzéseket tartalmazó naplóját. Ursut főleg azért üldözték, mert a kommunista diktatúrát bíráló kommentárokat juttatott el az Egyesült Államok által működtetett Szabad Európa Rádióhoz.

A katonai ügyészség szerint Marin Parvulescu tartalékos őrnagy és Vasile Hodis tartalékos ezredes – akik abban az időszakban a Securitate tisztjei voltak – úgy akarták leplezni Ursu börtönbe zárásának politikai indítékait, hogy külföldi valuta – 17 dollár – illegális birtoklásáért „gyártottak” neki közbűntényes eljárást.

A rendszeres kínvallatásnak kitett Ursu haláláért eredetileg csak a fővárosi milícia (a kommunista rendőrség) volt parancsnokát, annak helyettesét és Ursu egykori cellatársát, Marin Clitát vonták felelősségre – aki a szekusok utasítására – szintén rendszeresen verte őt. Azt a vizsgálatot, amely a vallatást vezető két szekus esetleges bűnösségére próbált fényt deríteni, eredetileg vádemelés nélkül lezárták. 

A legfőbb ügyész azt követően rendelte el a dosszié újbóli kivizsgálását, hogy az egykori politikai fogoly fia, Andrei Ursu 2014-ben 17 napig tartó éhségsztrájkkal követelte az apját halálra kínzó egykori szekus tisztek és politikai vezetők felelősségre vonását.

Az Agerpres hírügynökség szerint az egykori milicistaparancsnok egészségi okokra hivatkozva elkerülte bebörtönzését, helyettese tíz évet ült, Ursu egykori cellatársa pedig kilenc év után, jó magaviseletért szabadult, de most ismét börtönben van, mert egy koppenhágai szállodában megölt egy légi utaskísérőt.

Borítókép: Illusztráció. Egy bíró a bírói kalapáccsal berekeszti a tárgyalást (Fotó: Twitter/Euractiv România)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.