Hivatalba lépett Edgars Rinkevics új lett államfő

Az ország kül- és biztonságpolitikája magába foglalja az EU és a NATO melletti határozott kiállást, valamint Ukrajna szakadatlan támogatását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 08. 12:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beiktatási beszédében Rinkevics – aki 2011 óta a külügyi tárca vezetéséért felelt – megígérte, hogy egy erős, modern, igazságos és biztonságos Lettországért fog dolgozni.

– Oroszország ukrajnai háborúja és népirtása új, durva valóságot tárt elénk. A világot, Európát és térségünket egyaránt fenyegeti a birodalmi Oroszország és a Lukasenka-rezsim – jelentette ki, majd hozzátette, hogy

országunk külpolitikájának nincs ideje rá, hogy hibákat kövessen el: ahogy eddig, ezentúl is gyorsan, eltökélten és bölcsen kell cselekednünk – mondta az államfő, utalva országának az egymással szövetséges orosz és fehérorosz szomszédjaira.

Véleménye szerint az ország kül- és biztonságpolitikája változatlan marad: magába foglalja az EU és a NATO melletti határozott kiállást, valamint Ukrajna szakadatlan támogatását.

Edgars Rinkevicset, aki Egils Levitset váltja az államfői, főként reprezentatív szerepben, május végén választotta meg a lett parlament az ország hetedik köztársasági elnökévé. A 49 éves politikus nemcsak azzal vált ismertté, hogy ő vezette a leghosszabb ideig megszakítás nélkül a külügyminisztériumot, hanem azzal is, hogy 2011-ben nyíltan felvállalta homoszexualitását. Azt egyelőre nem döntötték el, ki veszi át Rinkevicstől a külügyi tárcát. A köztes időben Krisjanis Karins miniszterelnök látja el a külügyi feladatokat.

Borítókép: A lett parlament épülete Rigában, Lettország fővárosában (Fotó: AFP/Domingo Leiva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.