Hullanak a fejek Romániában, miután gombokat és gyöngyöket találtak idősotthonokból megmentett emberek gyomrában

Volt, aki magától ment, mást menesztettek.

Magyar Nemzet
Forrás: Maszol2023. 07. 10. 17:16
Close-up,Of,An,Elderly,Person's,Hand,Holding,A,Young,Man's. idős
2129995133 Fotó: Christophe Badouet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmondott az Ilfov megyei közegészségügyi hivatal igazgatója, Teodor Gabriel Negulescu, miután napvilágra kerültek azok a rémtettek, amelyeket idősotthonokban tártak fel. Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy gombokat és gyöngyöket találtak kiéheztetett emberek gyomrában, akiket egy idősotthonból szabadítottak ki Romániában. 

Az igazgató azt nyilatkozta, hogy bár lemondott tisztségéről, a kötelességét teljesítette, hiszen korábban mindhárom központban tartottak ellenőrzéseket és összesen hét bírságot is kiróttak a rendellenességek miatt – írja a Maszol. Hozzáfűzte azt is, hogy nem hagyja annyiban a dolgot, a távozása előtt 

gondoskodik arról, hogy a három otthonból megmentett nyugdíjasokat más otthonokban helyezzék el.

Felidézik továbbá, hogy ez volt az első lemondás, miután kiderült, hogyan bántak az idősekkel. A fogyatékkal élő személyek jogait védő országos hatóság elnökét, Mihai Tomescut és alelnökét, Adela Craciunt menesztették, illetve az alapítvány egyik korábbi vezetőségi tagja felfüggesztette tanácsadói tevékenységét Gabriela Firea családügyi miniszter kabinetjében.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter közölte, hogy az érintett három Ilfov megyei idősotthont ellenőrizték a közegészségügyi hivatal illetékesei, és csak kisebb kihágásokat találtak. Jelezte, hogy a probléma szerinte az, hogy az ellenőrzések legtöbbször csak az iratok vizsgálatára szorítkoznak a valós helyzet megismerése helyett.

Amikor az orvosok először meglátták az idősotthon lakót, arról beszéltek, hogy eddig még nem találkoztak az éhezés és elhanyagoltság ennyire súlyos tüneteit mutató gondozottakkal. Egy névtelenséget kérő orvos azt mondta:

„Amikor megérkeztek hozzánk, megdöbbentett, hogy milyen rossz állapotban voltak. Mintha bezárták volna őket egy konténerbe és ott felejtették volna: kiszáradtak, gyengék és rendkívül piszkosak voltak. Az orvosi vizsgálatok két esetben idegen tárgyakat, gombokat és gyöngyöket találtak a gyomrukban. Biztosan éhségükben ették meg ezeket.”

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.