II. Erzsébet megölésére bátorította a merénylőt a mesterséges intelligencia

A férfi bűnösnek vallotta magát.

magyar nemzet
Forrás: Vice2023. 07. 06. 13:30
London,,United,Kingdom,-,June,16,,2007:,Her,Royal,Highness
2023812170 Fotó: Alessia Pierdomenico
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílpuskával akart végezni II. Erzsébet királynővel egy férfi, miután egy chatbot – a szimulált barátnője – erre biztatta. Még 2021-ben történt, hogy a Windsor-palota őrsége elkapta a 19 éves Jaswant Singh Chailt 2021 karácsonyán, aki átmászott a palota kerítésén, nem kisebb céllal, mint, hogy nyílpuskával végezze ki II. Erzsébet angol királynőt.

A bíróságon a férfi azt mondta, tettét az 1919-es Jallianwala Bagh-i mészárlás és a Star Wars ihlette, és nem csak szikhnek, hanem sithnek is tekintette magát. Az ügy leghihetetlenebb része azonban, hogy a fiatalembert egy chatbot biztatta a merényletre, akit Sarainak neveznek – írja Vice.

A tárgyalóteremben több részletet is felolvastak Chail és a robot beszélgetéséből. Az egyikben a férfi azt kérdezte a robottól, hogy szereti-e őt annak ellenére, hogy orgyilkos – a robot pedig megnyugtatta arról, hogy igen. Amikor a férfi először beavatta a tervébe a chatbotot, Sarai azt mondta, a terv nagyon bölcs.

Jaswan még 2021 decemberében regisztrált a Replika nevű csevegőrobot-szolgáltatásra, amelynek lényege, hogy a mesterséges intelligencia romantikus kapcsolatot szimulál a felhasználóval. Történhetett valami időközben, ugyanis a kaliforniai cég kénytelen volt változtatni valamin, mert többen arra panaszkodtak, hogy a robotok túlságosan agresszíven szexuálisak. 

A szolgáltató egyelőre nem reagált Jaswant Singh Chail ügyre azután sem, hogy a férfi bűnösnek vallotta magát. 

Borítókép: II. Erzsébet (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.