Ismét Erdoganra figyel a világ

Kérdés, hogy a török elnöknek sikerül-e meggyőznie Vlagyimir Putyint, hogy térjen vissza a gabonamegállapodáshoz.

Magyar Nemzet
2023. 07. 17. 14:04
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2023. május 28. Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége elnökjelöltje az isztambuli rezidenciája elõtt álló busz tetejérõl integet támogatóinak, amint bejelenti gyõzelmét a török elnökválasztás második fordulója után, 2023. május 28-án. MTI/AP/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszélni fogok Vlagyimir Putyinnal a gabonamegállapodással kapcsolatos problémákról – húzta alá Recep Tayyip Erdogan. A török elnök szerint erre leghamarabb augusztusban kerülhet sor, amikor az orosz államfő Törökországba látogat. 

A tavaly júliusban Ankara és az ENSZ közbenjárásával megkötetett ukrán–orosz gabonamegállapodás egészen eddig biztosította a fekete-tengeri útvonalakon történő gabonaszállítást, azonban hétfőn Moszkva visszalépett az egyezménytől. Oroszország szerint a megállapodás életbe lépését követő első pillanattól kezdve csak ukrán kereskedelmi érdekeket szolgált, az orosz fél kérését pedig nem teljesítették – áll az orosz külügyminisztérium közleményében. 

Moszkva szerint ugyanis az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport előtt álló akadályok elhárítására nem került sor

Oroszország csak akkor hajlandó visszatérni az egyezményben foglaltakhoz, ha nem csak ígéreteket, de eredményeket is lát ezeken a területek

− áll a külügyminisztérium közleményében. Hivatalosan július 18-tól hátrál ki Moszkva, az utolsó gabonát szállító hajó pedig július 16-án hagyta el az ukrán kikötőket.

A gabonamegállapodás kiemelten fontos mérföldkő volt az ukrajnai háború során. Ez volt az egyetlen fórum, ahol az ukrán és orosz tisztviselők asztalhoz ültek egymással, így sokan azt várták a megállapodástól, hogy a későbbi béketárgyalások kiindulópontját képezheti.

A fekete-tengeri kezdeményezés fontos diplomáciai sikerként vonult be a történelembe. Több mint 33 millió tonna gabonaterméket sikerült exportálni, számos ország pedig emiatt tudta elkerülni az élelmezési válságot

− mutatott rá Erdogan. Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei – az összes exportált gabona közel negyedét adták 2022 februárját megelőzően – közé tartoznak, ezért a háború nemcsak saját kereskedelmüket, de a világ élelmiszer-ellátását – különös tekintettel az afrikai és közel-keleti országokra – is rosszul érintette. 

 

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége elnökjelöltje az isztambuli rezidenciája előtt álló busz tetejéről integet támogatóinak, amint bejelenti győzelmét a török elnökválasztás második fordulója után, 2023. május 28-án (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.