Itt a vége: Moszkva betartotta fenyegetését

Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonaszállítást lehetővé tevő egyezményből.

Magyar Nemzet
2023. 07. 17. 11:40
null
Isztambul, 2022. augusztus 3. A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenõrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az elsõ, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenõrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén. MTI/EPA/Török védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fekete-tengeri gabonakereskedelemmel kapcsolatos összes megállapodást felmondtuk – jelentette ki Dmitrij Peszkov hétfőn. Az orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, amint a Moszkvának eddig megígért minden feltételt teljesítenek a megállapodással kapcsolatban, úgy Oroszország azonnal visszatér az ukrán gabona világpiacon történő értékesítését lehetővé tevő egyezményhez. 

Újságírói kérdésre válaszolva Peszkov aláhúzta, a megállapodás felmondásának nincs köze a hétfő hajnalban a Krími hídat ért támadáshoz.

A Törökország és az ENSZ közbenjárásával tavaly júliusban megköttetett egyezmény értelmében három ukrán kikötő mentesül az orosz tengeri blokád alól, annak érdekében, hogy enyhítsék a háború globális élelmezésbiztonságra gyakorolt negatív hatásait. 

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei – az összes exportált gabona közel negyedét adták 2022 februárját megelőzően – közé tartoznak, ezért a háború nemcsak saját kereskedelmüket, de a világ élelmiszer-ellátását – különös tekintettel az afrikai és közel-keleti országokra – is rosszul érintette. 

Az orosz álláspont szerint a megállapodás csak Ukrajna számára kedvező, ugyanis az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport előtt álló akadályok elhárítására nem került sor. António Guterres ENSZ-főtitkár nemrég levelet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben javaslatokat fogalmazott meg a megállapodás megmentésére.

Borítókép: A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenőrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.