Joe Biden elnöksége inkább hasonlít nyaralásra, mint munkára

Az amerikai elnök hivatalba lépése óta kisebb megszakításokkal csaknem egy évet töltött szabadságon.

Gábor Márton
2023. 07. 12. 4:50
BIDEN, Joe
Chicago, 2023. június 28. Joe Biden amerikai elnök az amerikai gazdaság helyzetérõl beszél a chicagói Régi Postán 2023. június 28-án. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök hivatali mandátuma alatt csaknem egy évet „nyaralt” − derült ki egy friss kutatásból. Az RNC Research által összeállított statisztikák szerint az elnök 353 napot, az elnöksége közel negyven százalékát (39,2) töltötte szabadságon.

Kedvenc pihenőhelye a Delaware állambeli Rehoboth Beach-i nyaralója közelében lévő tengerpart.

2022 augusztusi adatokból kiderül, hogy elnökké választása óta eltelt 18 hónapban rekordszámú, 150 napot töltött otthon, Delaware-ben.

Az amerikai csapatok káoszba torkollott afganisztáni kivonulásakor például Camp Davidben töltötte „szabadidejét” Biden. 

Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője visszavágott a Biden utazásait ért kritikáknak, mondván: 

Az elnökség nonstop munka, amelyet a világ bármely pontjáról végezhetnek. A Fehér Házon kívül máshol tartózkodni nem ugyanaz, mint szabadságon lenni. Biden elnök pedig folyamatosan azokra a problémákra összpontosít, amelyek a legfontosabbak az amerikai emberek számára.  

Bár Biden stábja vitatja azt a jellemzést, miszerint az utazások alatt nem dolgozik, általában a Washingtontól távol töltött napjai nagy részében nem kerül a nyilvánosság elé, miközben családtagjaival és barátaival pihen.

Joe Biden az elődeihez képest is kiemelten sok időt tölt szabadságon. Donald Trump volt elnök 132 napot töltött a Fehér Házon kívül saját ingatlanjaiban, télen a floridai Mar-a-Lagóban, nyáron pedig a New Jersey-i Bedminsterben. Barack Obama exelnök mindössze 38 napot töltött elnöksége alatt Hawaiin vagy Martha's Vineyardon bérelt ingatlanokban. George W. Bush volt elnök pedig a teljes elnöksége alatt 100 napot pihent texasi farmján.

Joe Biden nyaralásai sajtóinformációk szerint igen sok pénzbe kerültek az államnak. Az elnök ugyanis közel félmillió dollárt költött az amerikai adófizetők pénzéből arra, hogy biztonsági kerítést építsen a delaware-i Rehoboth Beachen lévő nyaralója köré.

2021 szeptemberében a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) szövetségi szerződést kötött egy delaware-i építőipari céggel, hogy megépítse a kerítést Biden több millió dolláros tengerparti háza körül. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az amerikai gazdaság helyzetérõl beszél a chicagói Régi Postán 2023. június 28-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.