Jóváhagyta a cseh–amerikai védelmi együttműködést a prágai képviselőház

Az ellenzők szerint Washington Prága tudta nélkül állomásoztathat katonákat az uniós országban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 20. 6:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta szerdán este a cseh–amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést a prágai képviselőház. Miután a szenátus már a múlt héten igent mondott, a dokumentum érvénybe lépéséhez már csak az államfő aláírása hiányzik. Petr Pavel korábban közölte, hogy támogatja a szerződést, amely vitákat váltott ki a cseh sajtóban és a közvéleményben is − írja az MTI.

A 200 tagú parlamenti alsóházban a többórás éles vita után a szavazáskor jelenlévő 144 képviselőből 115-en támogatták a szerződés elfogadását, míg az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom összes, valamint az ANO mozgalom négy képviselője ellene szavazott. 

Az ellenzők szerint a szerződés lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy Prága beleegyezése nélkül katonákat állomásoztasson, illetve támaszpontokat létesítsen Csehország területén.

Jana Cernochová védelmi miniszter a bírálatokat alaptalannak minősítette és elutasította. Kijelentette, hogy a szerződés megerősíti Csehország biztonságát, ami az Ukrajna elleni orosz agresszió idején rendkívül fontos.

Ebben a helyzetben a demokratikus országokkal fenntartott erős szövetség nélkül nehezen boldogulhatnánk

 − húzta alá a miniszter. 

A szerződést a kormánykoalíciós pártok mellett az ellenzéki ANO mozgalom többsége is támogatta, és Csehország biztonsága megerősítésének minősítette. 

Az ANO javaslatára a parlamenti alsóház egy politikai nyilatkozatot is elfogadott, amelyben rámutatnak: ez a szerződés nem jogosítja fel Washingtont arra, hogy Prága előzetes beleegyezése nélkül támaszpontokat létesítsen vagy katonákat állomásoztasson Csehország területén.

Jana Cernochová újságírók előtt leszögezte: a kormányoldalnak nem volt problémája az ellenzék kezdeményezte nyilatkozat támogatásával, mert az egybeesik a kabinet véleményével.  

 

Borítókép: Prága (Fotó: Pixabay, Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.