Késői házasságkötés, kevesebb gyermek, egyedül élő amerikaiak

A nők házasként szeretnének gyermeket vállalni.

Magyar Nemzet
Forrás: Pew Research Center, New York Post2023. 07. 03. 4:50
Illusztráció (Fotó: Niann Hill / AFP)
Házasság amerika esküvő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden negyedik 40 éves amerikai még sohasem volt házas, sőt egyedül él – derült ki a Pew Research Center 2021-es felmérésének összesítéséből. Ez a 2010-es, húszszázalékos arányhoz képest jelentős változást jelent. A kutatásból az is kiderült, hogy azok közül a 40-44 éves amerikaiak közül, akik sohasem voltak még házasok, csak 22 százalék él jelenleg együtt a partnerével.

Amint arra a New York Post, amerikai lap is felhívta a figyelmet, a nem házas 40 évesek aránya 1980 óta folyamatosan növekszik, hiszen akkoriban a korcsoport mindössze 6 százaléka esett ebbe a kategóriába.

A Pew Research Center egyébként azzal indokolta a 40 évesek kiválasztását a kutatásra, mert ekkor „hajlamosak vagyunk életük új évtizedének kezdetén számot vetni eddigi életünkről”.

A felmérésből az is kiderült, hogy a nőkkel szemben a férfiak nagyobb hányada nem volt még házas, sőt a 40 éves feketék körében sokkal nagyobb volt ez az arány, mint a hasonló korú latin, fehér vagy ázsiai válaszadók esetében. Az iskolai végzettség is fontos tényezőnek tűnt, hiszen a négyéves egyetemi végzettséggel rendelkező 40 évesek nagyobb valószínűséggel nem házasodtak meg soha, mint a legalább alapfokú végzettségűek.

A felmérés arra kívánt választ adni, hogy milyen az amerikaiak házasulandási hajlandósága. 

Az adatokból kiderül, hogy az 1960-as években vagy azt követően született emberek körében egyre inkább a házasságkötés késleltetése vagy teljes mellőzése a jellemző.

A Virginiai Egyetem tavalyi országos házasságkötési projektjének eredménye hasonló eredményekre jutott, eszerint a tengerentúlon az elmúlt ötven évben emelkedett a házasságkötés átlagos életkora. A férfiak esetében ez 1970-ben 23 év volt, 2021-ben pedig 30 év; míg a nők esetében 21 és 28 év.

A tanulmány a házasság minőségére is felhívja a figyelmet, ugyanis a korábban házasodó férfiak 81 százaléka állította azt, hogy elégedett a házasságával, a későn házasodók 71 százalékával szemben – ez a nők esetében lényegében ugyanannyi volt.

A felmérések a házasság tekintetében azt is megjegyzik, hogy az azért is fontos, mert a nők házasként szeretnének gyermeket vállalni.

Amerikában a házasságkötések és a születések száma évtizedek óta csökken, a betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) arról számolt be, hogy tavaly valamivel kevesebb mint 3,7 millió csecsemő született az Egyesült Államokban, mintegy háromezerrel kevesebb, mint 2021-ben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Niann Hill/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.