Kibertámadás érte Litvániát

A balti államot egy nappal a vilniusi NATO-csúcs előtt érte a támadás.

Gábor Márton
2023. 07. 10. 21:02
null
Vilnius, 2023. július 9. A NATO-tagországok zászlajai a NATO-csúcsnak otthont adó épület mellett Vilniusban 2023. július 9-én. A kétnapos csúcstalálkozó július 11-én kezdõdik. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgynevezett túlterheléses, hivatalos szervek weboldalainak megbénítását célzó DDoS-támadás érte Vilnius városvezetésének honlapjait, amelyek így elérhetetlenné váltak.

Szintén kibertámadás érte a turisztikai információk honlapját, valamint egy közösségi közlekedéssel kapcsolatos alkalmazást.

Ezek alapvető szolgáltatások, amelyeknek rendelkezésre kell állniuk vendégeink számára

– hangsúlyozta a városvezetés.

A kiberbiztonsági hatóság közölte, hogy megerősítették a személyi állományt, valamint az együttműködést a rendőrséggel és a hírszerzéssel. A hatóság szerint vasárnap két további kiberbiztonsági incidensről is kaptak bejelentést. Az egyik esetben feltörték egy regionális rádió rendszereit, és egy élő adást megszakítva olyan hamis információkat kezdtek sugározni, amelyek Ukrajna és a NATO ellen irányultak.

A Telia telekommunikációs vállalat hétfőn arról számolt be, a Telegram-csatornákon olyan hívásokat regisztráltak, amelyekben állami intézmények és vállalatok elleni támadásokról esett szó.

A NATO július 11–12. között a litván fővárosban tartja csúcstalálkozóját, amelynek napirendjén kiemelt helyen szerepel majd az ukrajnai háború és annak következményei.

Borítókép: A NATO-tagországok zászlajai a NATO-csúcsnak otthont adó épület mellett Vilniusban 2023. július 9-én. A kétnapos csúcstalálkozó július 11-én kezdődik (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.