Kijev hálájának a hiányát vetette fel a brit védelmi miniszter

„Tizenegy órát autóztam Kijevbe, csak azért, hogy a kezembe nyomjanak egy listát, de én nem az Amazon vagyok” – mondta Ben Wallace.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Skynews2023. 07. 12. 18:57
Ben Wallace brit védelmi miniszter (Fotó: The Political Room / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a nyugati szövetségesek nem az Amazon házhoz szállító szolgálat, és Ukrajna helyesen tenné, ha az eddigi nyugati katonai segítségért hálát tanúsítana.

Wallace a Sky News brit hírtelevízió szerdai beszámolója szerint a vilniusi NATO-csúcson, újságíróknak nyilatkozva fakadt ki. A Sky News riporterének azon kérdésére, hogy nem gyengíti-e a fronton szolgáló ukrán alakulatok morálját az a tény, hogy a nyugati szövetség jelenleg nem hajlandó konkrét menetrendet felvázolni Ukrajna NATO-csatlakozására, a brit védelmi miniszter kijelentette: nem hiszi, hogy ez így lenne.

Hozzátette: 

arra hívná fel Ukrajna figyelmét, hogy a nyugati országok saját fegyverkészleteiket adják át neki.

„Ukrajna nemes célokért háborúzik, és saját védelme mellett a mi szabadságunkat is védi, de néha amerikai törvényhozókat és más országok kétkedő politikusait kell meggyőzni arról, hogy megéri a segítségnyújtás” – hangsúlyozta.

„Hallani olyan morgolódásokat amerikai kongresszusi tagoktól, hogy adtunk (Ukrajnának) 83 milliárd vagy akármennyi dollárt. És hát ugye nem vagyunk az Amazon” – fogalmazott Wallace a Sky News beszámolója szerint.

Hozzátette: már tavaly nyáron ő is megmondta az ukránoknak, hogy Nagy-Britannia nem online házhoz szállító szolgálat, amikor fegyverszállításokról van szó.

Tizenegy órát autóztam (Kijevbe), csak azért, hogy a kezembe nyomjanak egy listát, és akkor megmondtam, hogy én nem az Amazon vagyok

– idézte a Sky News a brit védelmi minisztert.

Ben Wallace kijelentette azt is, hogy tetszik vagy sem, az emberek szeretnék látni a hála jeleit.

Nagy-Britannia az Egyesült Államok után Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítója, és eddig több milliárd font értékben adott át hadfelszereléseket, köztük – a nyugati szövetségesek közül elsőként – harckocsikat, valamint önjáró lövegeket és légvédelmi rendszereket, emellett átfogó kiképzési programokat is indított az ukrán fegyveres erők számára.

Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke kihátrált a védelmi miniszter kritikája mögül, megvédve az ukránokat, hogy számtalanszor kifejezték hálájukat a támogatásáért.

„Zelenszkij elnök tegnapra akar több katonai eszközt, de ez természetes. Amire azonban nincs szüksége, az a nyilvános kioktatás a hálálkodásról” – csapott le hamar Wallace szavaira az ellenzéki John Healey, a brit árnyékkormány honvédelmi minisztere.

Borítókép: Ben Wallace brit védelmi miniszter (Forrás: The Political Room/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.