Kijev vérben méri az ellentámadás sikereit

Az ukrán fegyveres erők főparancsnokát felbosszantják az offenzívát ért bírálatok.

Magyar Nemzet
2023. 07. 01. 8:24
null
Bahmut, 2023. június 26. Ukrán katona egy álcázott, svéd CV90-es gyalogsági harcjármûvön a Donyecki területen fekvõ kelet-ukrajnai Bahmut közelében 2023. június 26-án. MTI/AP/Roman Chop/Roman Chop Fotó: Roman Chop
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszautasítja a bírálatokat Kijev azzal kapcsolatban, hogy a pár hete megindított ellentámadás nem a várt ütemben zajlik.

Ez nem egy show-műsor, amit az egész világ néz, és amire fogadásokat kell kötni. Minden nap, minden egyes métert véres eredményekkel szerzünk meg

 – jelentette ki Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Washington Post amerikai napilapnak adott interjúban.

Hozzátette: felbosszantják azok a megjegyzések, miszerint az ellentámadás műveletei lassabban haladnak, mint ahogyan azt várták. Kijev hadserege jelenleg több offenzív manővert folytat a frontvonalak mentén a keleti és déli régiókban, és beszámolóik szerint ezek során kisebb területi nyereségeket ért el.

A főparancsnok szerint Ukrajnának fejlettebb fegyverzetre van szüksége nyugati partnereitől ahhoz, hogy olyan gyors eredményeket érjen el, amilyeneket „egyesek” elvárnak tőle. Valerij Zaluzsnyij ezzel arra célzott, hogy a Nyugat a támogatását a jövőben az ukrán ellentámadás konkrét eredményeihez kötheti. – Az ellátásunk nélkül ezek a tervek egyáltalán nem valósíthatók meg – közölte a főparancsnok az ellentámadás kapcsán.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke eközben szintén megerősítette, hogy az offenzíva során az előrehaladást vérben mérik.

Mark Milley elmondta, nem lepődik meg azon, hogy lassabban haladnak az ukrán erők, mint azt egyesek és a számítógépek előre jelezték.

– A háború a papíron és a valóságban különbözik. A valódi háborúban valódi emberek halnak meg. Valódi emberek vannak a frontvonalakon, és valódi emberek ülnek azokban a járművekben. Valódi testeket aprítanak fel a nagy erejű robbanószerek – fejtette ki.

– Az ellentámadás nagyon hosszú, és nagyon-nagyon véres lesz. És senkinek sem szabad illúziókat táplálnia – fogalmazott a tábornok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, hogy Ukrajna eredményeket akar felmutatni a július 11-i vilniusi NATO-csúcs előtt, amelyen Kijev meghívást remél az a katonai szövetséghez való csatlakozási folyamat megkezdésére.


Borítókép: Ukrán katona egy álcázott, svéd CV90-es gyalogsági harcjárművön a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmut közelében 2023. június 26-án (Fotó: MTI/AP/Roman Chop)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.